Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Springdag

Anne Provoost (auteur), An Candaele (illustrator)
+1
Springdag
×
Springdag Springdag
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een meisje springt en landt op aarde. Ze draagt een koffer. In die koffer zit een vrouw, ook met koffer. Daarin zit haar geliefde. Elke bladzijde toont een nieuwe koffer en vertelt een nieuw verhaal. Dit filosofische prentenboek gaat over leven, liefde en afscheid nemen.
Titel
Springdag
Auteur
Anne Provoost 1964-
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013 | Andere uitgaven
[32] p. : ill.
ISBN
9789058387554 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fabel over leven en dood

Anne Provoost is vooral bekend en geliefd als jeugdauteur. Ze won al de Gouden Uil, de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel. Nu waagt ze zich voor het eerst aan een prentenboek.

Zelfs in haar eerste kinderboek koos Anne Provoost niet voor een simpel verhaaltje. Ze snijdt een aantal fundamentele thema's aan. Ze schrijft over geboren worden, over de geworpenheid in het bestaan - letterlijk en figuurlijk - over het leven en de dood. Bovendien maakt ze er tegelijk een ode aan moeders van. Voor het verhaal begint, noteert ze: "Opgedragen aan de vrouwen van ons leven".

Op de eerste pagina van Springdag zien we een meisje uit de hemel vallen. Ze heeft een koffer vast. Ze springt, valt en ploft neer in een verlaten landschap. Ze maakt haar koffer open en vindt daarin een vrouw die op haar lijkt. Wie die vrouw is, wil ze weten. "Ik ben de vrouw van je leven", antwoordt die. "De rest weet ik niet, het is voor mij ook de eerste keer."

De vrouw geeft het meisje een naam: Zsofi. En ze wil het kind wegen. Om op te schrijven op haar papieren, want "pas als je papieren hebt, besta je echt".

De vrouw heeft op haar beurt een koffer bij zich. Daarin zit …Lees verder

Vandaag is het Springdag. Een meisje, Zsófi, valt bloot uit de hemel met haar koffertje in haar hand – whoepsss! zzzoeeff! – en landt in een leeg landschap. Uit haar koffer klimt een vrouw die haar melk geeft en op haar lijkt. De vrouw heeft ook een koffer bij zich, waar een man in zit die haar dierbaar is en ook een koffer draagt. In zijn koffer zit oma Kej. Kej is oud en ziek en vertelt Zsófi dat haar Springdag nadert. Een sprookjesachtig mooi en filosofisch prentenboek over het grote mysterie van leven en dood. Eerste prentenboek van de veelvuldig bekroonde Vlaamse auteur. De tekst doet aan als een gedicht, met zorgvuldig gekozen woorden, raak en vol suggestie. De prenten sluiten hier bijzonder goed op aan. Inkt in snelle streken gecombineerd met kleurige druktechnieken geven beelden vol emotie, met ruimte voor eigen invulling. Adembenemend mooi, maar niet eenvoudig prentenboek. Geschikt om thuis of in de klas te bekijken en te praten over leven, dood en generaties. Zilveren Griffe…Lees verder

Springdag

Vandaag is het Springdag. Ik draai om en om ... Wat een duik! Wat een smak! ... Ik geloof dat ik leef! Dat zijn enkele flarden van hoe een meisje haar geboorte beleeft. Ze heeft alleen een koffer bij zich. Uit die koffer klimt een vrouw, ze pakt het kind op en het meisje hoort de hartslag van de vrouw en ze heeft warme handen en ze ruikt naar room. Ik ben de vrouw van je leven, zegt ze. De rest weet ik niet, het is voor mij ook de eerste keer. De vrouw heeft ook een koffer bij zich waar ze een weegschaal uithaalt want ze wil weten hoe zwaar het kind is om het op te schrijven. Want pas als je papieren hebt, besta je echt. En dan weten ze ook wanneer ze jarig is. De vrouw haalt nog meer uit haar koffer: zeildoeken, lakens, gordijnen. Ze bouwt er een tent, een soort yoert, mee. Ze geeft het meisje de naam Zsófi. Tenslotte komt er uit de koffer van de vrouw ook een man: een hele mooie, op wollen sokken. Hij blijkt de man van haar leven te zijn en Zsófi lijkt op hem. De man heeft op zij…Lees verder

Over Anne Provoost

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Anne Provoost (Poperinge, 26 juli 1964) is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur en essayiste. Ze schrijft over situaties van wrijving en wendbaarheid. De ik-vertellers bevinden zich dikwijls op de grens tussen jeugd en volwassenheid, maar hun vragen gelden op elke leeftijd: wat moet gekozen worden, hoe ver reikt de keuzevrijheid, wanneer en waarom worden anderen belemmerd, etc.

Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden vertaald. In 2001 werd haar roman Vallen verfilmd door Hans Herbots. Ze is lid van PEN International en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.

Biografie

Jeugd

Anne Provoost groeide op in Woesten, in de Belgische Westhoek. Ze begon met schrijven toen ze vier was. Omdat ze toen technisch niet kon schrijven, dicteerde ze verhalen aan haar moeder. Later schreef ze boeken die ze illustreerde.

Toen ze literatuur gin…Lees verder op Wikipedia