Boek
Nederlands

Dat prikt

Annemarie Bon (auteur), Sandra Klaassen (illustrator)
+1
Dat prikt
×
Dat prikt Dat prikt
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Muis en Mus vallen op de stekels van Egel; dat doet pijn. Egel wil zijn stekels laten knippen. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Dieren
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Dat prikt
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Illustrator
Sandra Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2009
31 p. : ill.
ISBN
9789044321968 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een muis die op de rug van een mus vliegt, dat spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding. Alleen is Muis wel heel zwaar voor Mus, dus landen ze weer. Ze komen recht op een egel terecht. Wat doen die stekels pijn! Egel is zelf niet bepaald gelukkig met zijn stekels, maar wat kunnen ze daaraan doen? Samen zoekt het drietal naar een oplossing.

Dit tweede deel van 'Mus en Muis' richt zich tot de iets oudere beginnende lezer die aan het einde van het eerste jaar leesonderwijs staat (AVI E3). Het verhaal is tamelijk speels, maar nu en dan wat langdradig, net als het eerste deel trouwens. Dat is iets wat wel vaker voorkomt in boeken voor eerste lezers, het is nl. heel moeilijk om een spannend verhaal te schrijven met enkel eenlettergrepige woorden en eenvoudige woorden met twee lettergrepen. Met een goede aanvulling van verrassende illustraties zou je heel wat tekst overbodig kunnen maken. Deze mogelijkheid wordt echter nog te veel onbenut gelaten. De prenten in Dat prikt onder…Lees verder
Mus en Muis maken op pijnlijke wijze kennis met Egel, ze landen namelijk op zijn stekels. Omdat Egel ook niet tevreden is met zijn stekels, gaan ze op weg naar een stekelkapper. Tijdens hun zoektocht blijken de stekels van Egel echter van onschatbare waarde. Tweede deel uit een serie van drie leesboekjes voor beginnende lezers, 'Mus en muis'*. De drie delen hebben een opeenvolgend AVI-niveau; dit deel heeft AVI-E3. De dialogen zijn herkenbaar gemaakt middels een klein cirkeltje met daarin een afbeelding van degene die spreekt; daardoor is het ook geschikt om als samenleesboek te gebruiken. Tekstblokjes zorgen voor een overzichtelijke bladspiegel met veel wit; grote letter. Met hoofdletters en volledige interpunctie. De talrijke kleurenillustraties in aquareltechniek met pen, verschillend in grootte, zijn aansprekend en een leuke aanvulling op de tekst. De moraal ‘wees tevreden met jezelf’ is verpakt in een fantasierijk verhaal voor beginnende lezers vanaf ca. 6,5 jaar.

Dat prikt

Het tweede deeltje over een muis met een geadopteerde zoon: een mus! Mus zegt 'pap' tegen Muis. Muis vindt dit niet erg, ze zijn dikke vrienden. Mus is flink gegroeid zodat hij sterk genoeg is om te vliegen met Muis op zijn rug. Wanneer ze op Egel 'landen' is dit minder fraai. Ze voelen de stekels en dat doet pijn. Egel wil er ook graag van af. Maar stekels kunnen ook nuttig zijn!! Tweede deel van de drie leesboekjes voor beginnende lezertjes met opklimmend leesniveau. Dit deel is AVI E3 (einde eerste leerjaar). Het verhaal bestaat bijna helemaal uit dialogen. Door een tekeningetje wordt duidelijk gemaakt wie er praat. Leuk om in de klas als toneeltje op te voeren. Een drietal speelt Mus, Muis en Egel en met een verteller erbij kan je het hele gebeuren naspelen. De fijne illustraties maken het geheel af.


Over Annemarie Bon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marijn Olislagers

Annemarie Bon (Den Bosch, 11 februari 1954) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Annemarie werd geboren in Den Bosch als oudste in een gezin van vier kinderen. Haar vader was vertegenwoordiger in schoolaccessoires. Ze was dol op tekenen en lezen. Ze ging naar de middelbare meisjesschool en studeerde daarna biochemie aan de laboratoriumschool. Ze werkte enige jaren in een ziekenhuislaboratorium, waar zij onder andere bloedonderzoek deed. Toen dit werk niet beviel, is zij na wat omzwervingen begonnen bij het Brabants Dagblad als freelance journalist. In 1991 werd zij hoofdredacteur van het tijdschrift Taptoe. Annemarie Bon heeft twee zonen en een kleindochter.

Loopbaan

In 2001 startte Annemarie Bon als zelfstandig tekstschrijver. In dat jaar debuteerde zij haar boek Help, een spreekbeurt!. Ze heeft veel boeken van de serie Haas op haar naam staan waarbij G…Lees verder op Wikipedia

Suggesties