Boek
Nederlands

Dit hol is te vol

Annemarie Bon (auteur), Sandra Klaassen (illustrator)
+1
Dit hol is te vol
×
Dit hol is te vol Dit hol is te vol
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Muis woont in een hol met papa en mama en zes zusjes. Hij vindt het te vol en gaat op reis. Dan vindt Muis een ei. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Dit hol is te vol
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Illustrator
Sandra Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2009
32 p. : ill.
ISBN
9789044321951

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het hol van Muis is het wel erg druk: hij woont er samen met mam en pap, en met zus 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Het hol is Muis te vol, dus Muis gaat weg. Hij zet zijn pet op, en doet zijn tas op zijn rug. Op reis gaan, dat is lef hebben! Op zijn weg vindt hij een ei, waar een musje uit komt. De mus geeft Muis een kus. 'Pap!' zegt hij, want de mus denkt dat hij een muis is, en dat Muis zijn papa is. Muis besluit dan maar goed voor Mus te zorgen.

Schrijven voor leerlingen van het eerste jaar leesonderwijs is geen sinecure, maar toch werd er hier heel wat creatiefs gedaan met taal. Zinnetjes als: "nee mus. een mus is een mus. en een muis is een muis. ik ben een muis en jij bent een mus." zijn natuurlijk uiterst eenvoudig, maar wel leuk.

Tekst en illustraties werken duidelijk samen in Dit hol is te vol. In plaats van aanhalingstekens werken Bon en Klaassen met icoontjes die een afbeelding weergeven van de persoon die aan het woord is. Moeilijke woorden worden gewoon getek…Lees verder
Muis woont in een hol met zijn ouders en wel zes zusjes: de maat is vol, Muis kan het niet meer aan. Hij gaat op stap en vindt een ei waaruit Mus komt. Hij verzorgt Mus tot die ook op reis gaat. Eerste deel van een driedelige serie met boekjes voor beginnende lezers, 'Mus en muis'*. De boekjes lopen op in moeilijkheidsgraad; dit deel heeft AVI-M3. De hoofdpersonen zijn steeds dezelfde: Mus en Muis die gezellige avonturen beleven. Een stevig boekje met leuke, de tekst ondersteunende illustraties in zachte kleuren. Ze vertellen soms zelfs iets extra's. De tekst is opgebouwd uit eenlettergrepige, meest klankzuivere woorden. Het eerste gedeelte heeft een doorlopende tekst zonder tekstblokken, vanaf bladzijde negentien zijn er tekstblokken met veel wit ertussen. Bij de dialoog in het tweede gedeelte steeds een afbeelding van de spreker (Muis of Mus) in een rondje voor de dialoog. Grote letter. Een leuk verhaal dat soms een iets te abstracte uitdrukking hanteert voor dit niveau. Vanaf ca. 6…Lees verder

Dit hol is te vol

Muis woont in een hol samen met pap, mam en zes zusjes. Muis vindt dat het hol veel te klein is voor zoveel muisjes en besluit te vertrekken. Mam en pap waarschuwen hem voor alle gevaren die er loeren buiten het veilige hol. Maar Muis doet zijn zin en trekt de wijde wereld in. Zo vindt hij een leeg hol waar hij eindelijk eens alleen slaapt. Zalig! Voor het hol ligt er een ei. Dat breekt open en er komt een mus uit. Die denkt dat Muis zijn papa is. Wat moet Muis aan met een mus? Dit eerste deel van drie leesboekjes is heel spannend. De fijne illustraties laten de lezertjes toe het verhaal nog beter voor zich te zien. De tekst is eenvoudig en zeer goed gedoseerd in zijn dialogen. Een klein tekeningetje geeft telkens aan wie er aan het woord is. Dit boekje op Avi M3-niveau zal veel jonge lezertjes aanspreken omdat het veel verwachtingen oproept.


Over Annemarie Bon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marijn Olislagers

Annemarie Bon (Den Bosch, 11 februari 1954) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Annemarie werd geboren in Den Bosch als oudste in een gezin van vier kinderen. Haar vader was vertegenwoordiger in schoolaccessoires. Ze was dol op tekenen en lezen. Ze ging naar de middelbare meisjesschool en studeerde daarna biochemie aan de laboratoriumschool. Ze werkte enige jaren in een ziekenhuislaboratorium, waar zij onder andere bloedonderzoek deed. Toen dit werk niet beviel, is zij na wat omzwervingen begonnen bij het Brabants Dagblad als freelance journalist. In 1991 werd zij hoofdredacteur van het tijdschrift Taptoe. Annemarie Bon heeft twee zonen en een kleindochter.

Loopbaan

In 2001 startte Annemarie Bon als zelfstandig tekstschrijver. In dat jaar debuteerde zij haar boek Help, een spreekbeurt!. Ze heeft veel boeken van de serie Haas op haar naam staan waarbij G…Lees verder op Wikipedia

Suggesties