Boek
Nederlands

Oppassen

Annemarie Bon (auteur)
+1
Oppassen
×
Oppassen Oppassen
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als Mette op een nieuw adresje oppast, blijkt de baby te zijn overleden als zijn moeder weer thuiskomt. Samen met haar vriend zoekt ze uit wat er gebeurd kan zijn. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Babysitten, Dood, Recht
Titel
Oppassen
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Moon, © 2020 | Andere uitgaven
144 p.
ISBN
9789048856190 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Om een zakcentje te verdienen heeft Mette (15, ik-persoon) ervaring opgedaan met oppassen. Een avondje op een nieuw adres lijkt geen probleem, maar eindigt in een nachtmerrie: als de moeder terugkomt, blijkt de baby dood te zijn. Het leven wordt nooit meer zoals het was. Detectiveachtige meidenroman in korte hoofdstukken geschreven, afwisselend vanuit het perspectief van Mette, leerlinge in 4 VWO, of haar trouwe schoolvriend Lars. Met vaardige pen en veel inlevingsvermogen weet de schrijfster een spannende situatie te scheppen waarin iedereen verzeild kan raken. Nuchtere stijl zonder overbodige uitweidingen; korte, kernachtige zinnetjes afgewisseld met levensechte dialoog. De hoofdpersonages komen duidelijk uit de verf. Prettig leesbare letter en bladspiegel. Een meeslepend boek over waarheid en werkelijkheid die niet voor iedereen hetzelfde is. Heruitgave met geactualiseerde tekst (whatsapp etc). Vanaf ca. 13 jaar.

Oppassen

Mette is een vijftienjarige tiener die wat geld bijverdient door kinderen op te passen. Wanneer Mette wordt gevraagd om op een nieuw adres te komen oppassen neemt ze dit gretig aan. De alleenstaande moeder gaat die avond naar de ouderavond van haar kleuter en blijft hoogstens anderhalf uurtje weg. De baby en de kleuter liggen al te slapen wanneer Mette aankomt. Mette snuffelt wat rond in de woning om de bewoners beter te leren kennen, sms't wat met Lars haar vriendje en kijkt televisie. Wanneer de moeder thuiskomt en de baby dood in haar bedje blijkt te liggen begint voor Mette de hel. De proloog verklapt al meteen hoe de zaak in elkaar zit. De moeder lijdt aan Münchhausen by proxy. Door haar kinderen te mishandelen en ziek te maken, zonder dat iemand iets vermoedt, krijgt ze veel aandacht van haar omgeving, dokters en verpleegsters. Die avond was ze overstuur door een telefoontje van de vermoedelijke vader van de baby, ze schudde het kind door elkaar zodat het later overleed. Het ver…Lees verder

Over Annemarie Bon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marijn Olislagers

Annemarie Bon (Den Bosch, 11 februari 1954) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Annemarie werd geboren in Den Bosch als oudste in een gezin van vier kinderen. Haar vader was vertegenwoordiger in schoolaccessoires. Ze was dol op tekenen en lezen. Ze ging naar de middelbare meisjesschool en studeerde daarna biochemie aan de laboratoriumschool. Ze werkte enige jaren in een ziekenhuislaboratorium, waar zij onder andere bloedonderzoek deed. Toen dit werk niet beviel, is zij na wat omzwervingen begonnen bij het Brabants Dagblad als freelance journalist. In 1991 werd zij hoofdredacteur van het tijdschrift Taptoe. Annemarie Bon heeft twee zonen en een kleindochter.

Loopbaan

In 2001 startte Annemarie Bon als zelfstandig tekstschrijver. In dat jaar debuteerde zij haar boek Help, een spreekbeurt!. Ze heeft veel boeken van de serie Haas op haar naam staan waarbij G…Lees verder op Wikipedia