Boek
Engels
Lampie, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampie krijgt de schuld en wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Dapper zijn, Vuurtorens
Titel
Lampie
Auteur
Annet Schaap
Vertaler
Laura Watkinson
Taal
Engels
Oorspr. taal
Nederlands
Oorspr. titel
Lampje
Uitgever
London: Pushkin Press, 2020 | Andere uitgaven
334 p. : ill.
ISBN
9781782692621 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Emilia, bijgenaamd Lampie, is de onhandige dochter van een vuurtorenwachter. Op een stormachtige avond ontdekt ze dat ze is vergeten lucifers te kopen om het vuurtorenlicht aan te steken. Haar tocht naar de winkel mislukt en door haar schuld slaat een schip stuk op de rotsen. Voor straf halen de notabelen van het stadje haar weg bij haar vader en sturen haar als hulp in de huishouding naar het Zwarte Huis van de admiraal. In dat huis zou een monster schuilen, maar Lampie ontdekt wie er werkelijk boven in het huis woont. Een prachtig sprookjesachtig avonturenverhaal over dappere kinderen en boze vaders, met psychologisch goed uitgewerkte hoofdpersonen. Lampie is een personage van klassieke allure. Dit jeugdboekendebuut van illustrator Annet Schaap (1965) ontving in Nederland vele bekroningen, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. Het vloeiende en beeldende taalgebruik is in deze Engelse vertaling bewaard gebleven. Literair vertaalster Laura Watkinson vertaalde ook…Lees verder

Over Annet Schaap

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Annet Schaap (Ochten, 27 februari 1965) is een Nederlands schrijver en illustrator.

Loopbaan

Schaap heeft zo'n 200 kinderboeken geïllustreerd, waaronder boeken van Francine Oomen, Jacques Vriens, Mieke van Hooft, Thea Dubelaar en Janneke Schotveld.

In 2017 debuteerde Annet Schaap als schrijver met het kinderboek Lampje. Hiermee won ze de Nienke van Hichtum-prijs. Het was de eerste keer dat deze prijs werd toegekend aan een debuut; in april 2018 werd bekendgemaakt dat zij ook de Woutertje Pieterse Prijs had gewonnen. Ten slotte kreeg zij op 2 oktober 2018 de Gouden Griffel voor dit boek, waarmee alle belangrijke prijzen die zij in Nederland had kunnen winnen naar haar toe gingen. In België won Annet Schaap de Boekenleeuw voor Lampje.

Geïllustreerde werken

Geschr…Lees verder op Wikipedia