Boek
Nederlands

De A van Abeltje

Annie M.G. Schmidt (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
De avonturen van Abeltje, de liftjongen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De A van Abeltje
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
19
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009 | Andere uitgaven
190 p. : ill.
ISBN
9789045107677 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Laura, Abeltjes vriendinnetje, verdwijnt spoorloos tijdens een goocheltruc op de kermis. Abeltje, juffrouw Klaterhoen en mijnheer Tump lenen een woonwagen en trekken rond op zoek naar Laura. Zo beleven ze allerlei nieuwe avonturen. Het verhaal dateert oorspronkelijk uit 1955 en kwam tot en met de tiende druk uit met illustraties van Wim Bijmoer. Deze zijn bij de elfde druk vervangen door tekeningen van Thé Tjong-Khing. De tekst is prettig leesbaar en ook de humoristische zwart-witillustraties komen goed tot hun recht. De originele wendingen in het verhaal houden de aandacht gespannen, evenals het gevarieerde taalgebruik - zonder moeilijke woorden - waardoor personen en omstandigheden goed getekend worden. Vervolg op 'Abeltje', dat in 1998 succesvol werd verfilmd. Een fijn leesboek voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, als voorleesboek ook voor jongere kinderen geschikt.

Abeltje en De A van Abeltje

Abel gaat aan de slag in warenhuis Knots en al op de openingsdag gaat het mis: eigenwijze Abel drukt op het verboden groene knopje en de lift schiet plots door het dak de lucht in. Het liftjongetje neemt drie passagiers mee: Juffrouw Klaterhoen, Jozias Tump en het kleine meisje Laura. Juffrouw Klaterhoen is een dame van stand, die enkel naar het warenhuis kwam voor een nieuw koffiekannetje. Jozias Tump, vertegenwoordiger in mottenballen, kwam zijn waren verkopen aan de directeur van Knots. Laura vindt het stiekem allemaal niet erg, zo hoeft ze niet naar school. Op een bepaald moment stopt de lift met stijgen en blijven ze op dezelfde hoogte in de lucht hangen. Na een tijdje rondvliegen landen ze in New York, waar Abeltje voor een vermist jongetje aanzien wordt, dat eindelijk terugkeerde. Daarna gaan ze naar Zuid-Amerika, waar Tump president wordt en het echte vermiste jongetje bevrijdt. Tump valt vervolgens in ongenade en dus slaan ze weer op de vlucht met de lift. In het tweede bo…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties