Boek
Nederlands

December : winterse versjes en verhalen

Annie M.G. Schmidt (auteur), Charlotte Dematons (illustrator), Martijn Van der Linden (illustrator)
Bundel met verhalen over Jip en Janneke gecombineerd met bekende versjes, die allemaal over de winter of de feestdagen gaan. Met sfeervolle kleurenillustraties, veelal uit de oorspronkelijke uitgaven. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Winter, Feesten
Titel
December : winterse versjes en verhalen / Annie M.G. Schmidt ; ill. Charlotte Dematons, Martijn van der Linden, Fleur van der Weel ... [et al.]
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Charlotte Dematons Martijn Van der Linden Fleur Van der Weel
Uniforme titel
December : winterse versjes en verhalen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
58 p. : ill.
ISBN
9789045118925 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met winterse (voorlees)verhalen en versjes van de bekende schrijfster, die allemaal over de decembermaand en de winter gaan. Sinterklaas, Kerstmis en oudejaarsavond, maar ook schaatsen, sneeuw en winterpret komen aan de orde. Diverse passende verhaaltjes van Jip en Janneke, maar ook versjes uit verschillende bundels, Beertje Pippeloentje en andere verhalen. Sommige versjes passen niet zo zeer bij de maand december maar wel bij de winter, zoals De spin Sebastiaan. Heerlijke, herkenbare bundel om voor te lezen aan grote en kleine kinderen en om zelf te lezen. Aantrekkelijk, stevig omslag met rode linnen rug en sfeervolle illustratie; de pagina's hebben een heel ruime bladspiegel op mooi stevig papier en gekleurde illustraties, steeds met naamsvermelding van de betreffende illustratoren, die meestal uit de originele boeken komen. Voorin een inhoudsopgave. Vanaf ca. 4 jaar.

December

Deze winterse bundel bevat 22 verhaaltjes en versjes van Annie M.G. Schmidt die komen uit Jip en Janneke, Dag, meneer de kruidenier en Ziezo, de 347 kinderversjes. Topillustratoren als Charlotte Dematons, Martijn van der Linden, Fleur van der Weel, Sylvia Weve en natuurlijk Fiep Westendorp maakten van dit boekje een sfeervol en tegelijk afwisselend geheel. Elk met hun kenmerkende tekenstijl geven ze opnieuw kleur en leven aan de intussen al jaren oude versjes van Schmidt.Voor kinderen bevat deze bundel de onmisbare winteringrediënten: de Sint, schaatsen, ijs, sneeuwmannen, kerstbomen en oudejaar. Hun ouders kunnen nostalgisch hun hartje ophalen met enkele van hun favoriete figuren samen in één boek: ‘t beertje Pippeloentje, de spin Sebastiaan, de lapjeskat ...De rode linnen band en de bijzonder sfeervolle kaft geven het boek een luxueuze en feestelijke toets. Kruip maar gezellig samen onder een dekentje ... het is wintervoorleestijd!


Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties