Luisterboek
Nederlands
Als Tibbe, de journalist, in aanraking komt met juffrouw Minoes, is het zoeken naar nieuwtjes voor de krant geen probleem meer. Minoes spreekt en verstaat "kats" omdat ze zelf vroeger een kat is geweest
Onderwerp
Katten
Titel
Minoes
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Verteller
Flip Van Duijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017 | Andere uitgaves
3 cd's
Speelduur
ca. 215 minuten
ISBN
9789045119953

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, dat oorspronkelijk verscheen in 1970. De verlegen journalist Tibbe wordt bijna ontslagen omdat hij nooit eens wat anders brengt dan 'kattennieuws'. Als hij in aanraking komt met juffrouw Minoes, die vroeger zelf een poes was en nog steeds de 'katse taal' beheerst, ontdekt hij, via de kattenpersdienst, heel wat nieuwtjes. Het woordgebruik is direct en ligt dicht bij de spreektaal, maar is op een enkele plaats wat gedateerd. Eerder werd dit verhaal voorgelezen door Annie M.G. Schmidt zelf (1987), later door Theo Maassen (2011), nu is Flip van Duijn (zoon van Annie) de voorlezer. In 2001 verfilmd door Vincent Bal met in de hoofdrollen Carice van Houten en Theo Maassen. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties