Boek
Nederlands

Kampioen Superbraaf

Annie Van Gansewinkel (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sarah en de kinderen uit haar klas doen mee aan een wedstrijd van het allerbraafste kind. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Kampioen Superbraaf / Annie van Gansewinkel ; tek. van Els van Egeraat
Auteur
Annie Van Gansewinkel
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
73 p. : ill.
ISBN
90-276-7751-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een juf die in haar klas een wedstrijd opzet wie 'Kampioen Superbraaf' wordt. Met een systeem van goed gedrag, behulpzaamheid, elkaar verklikken, bonuspunten en strafpunten. Zo anti-pedagogisch als het maar kan. Bijna alle kinderen doen mee en er ontstaat een sfeer van ongezonde naijver. Van meet af aan staat vast dat Aafje, het braafste meisje van de klas de wedstrijd zal winnen, maar zij is het wel die het abjecte van de wedstrijd inziet en met enkele klasgenootjes de juf een koekje van eigen deeg verkoopt.

Centrale figuur in het verhaal is Juf Jess, een extreme karikatuur van een strenge, kindonvriendelijke onderwijzeres. Dit wordt iets te sterk in de verf gezet om nog geloofwaardig te kunnen zijn. Van haar tegenspelers, de kinderen, zijn de uiteindelijke winnaars Aafje (die herhaaldelijk onverwacht uit de hoek komt) Matthias (die eigenlijk niet meedeed) en Sarah (met al haar plannetjes) de enigen die reliëf krijgen. Door de nogal vlakke toon waarop het verhaal wordt verteld…Lees verder
Sarah en de kinderen uit haar klas doen mee aan een wedstrijd van het allerbraafste kind. Een geheime jury en een juf die vals speelt, gooien roet in het eten. Het verhaal is ingedeeld in veertien hoofdstukken. De bladspiegel is vol; de tekst is gedrukt in een ruime letter op spierwit papier. Tien zwartwittekeningen staan verdeeld in het boek. De stijl ervan is grappig en gemoedelijk. Op de binnenkaft staan alle kinderen afgebeeld terwijl ze een hobby uitoefenen. De schrijfstijl is direct met veel dialoog, maar er zijn ook stukken beschrijvende tekst waarin de reacties van de kinderen goed worden weergegeven. Door de geheimzinnige jury en de vreemde reacties van de juf is het verhaal ook spannend. Het schoolverhaal zal kinderen aanspreken, evenals het wedstrijdelement. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Kampioen Superbraaf

Juf Jess is altijd boos en roept op de kinderen in de klas. Maar op een dag wil ze vriendelijk zijn en vertelt aan de leerlingen dat ze een wedstrijd zal houden. Diegene die wint is “Kampioen Superbraaf”. Sarah en alle kinderen in de klas doen mee. Maar de juf speelt het spel niet eerlijk en Sarah en het lievelingetje van de juf, Aafje-Braafje, zullen de juf eens een lesje leren. Het verhaal start vrij vlot maar tegelijk wordt alles zo overdreven dat het gehele verhaal weinig geloofwaardig overkomt. Het taalgebruik is vlot en aangepast aan het AVI-niveau. Vermoedelijk AVI 9, zoals in het boekje vermeld staat, op de kaft staat AVI 7. Voor lezers kan dit wel enige verwarring geven bij hun keuze. De illustraties zijn in zwart-wit. Ze zijn zeer expressief, maar ook soms tot in het extreme. Een weinig geïnspireerd boek.


Suggesties