Boek
Nederlands

Niemandsdochters

+1
Niemandsdochters
×
Niemandsdochters Niemandsdochters
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Ange wil haar ouders nooit meer zien, Chantal heeft ouders die haar niet willen. Ze komen in hetzelfde pleeggezin terecht, maar kunnen maar moeilijk een band opbouwen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Niemandsdochters
Auteur
Annie Van Gansewinkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
170 p.
ISBN
9789462911222 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Twee tienermeiden, Ange en Chantal, doen in een wisselend personaal perspectief hun verhaal. De een wil haar ouders nooit meer zien, de ander heeft ouders die haar niet willen. Beiden komen in hetzelfde pleeggezin terecht. Een band ontstaat maar moeizaam. Uit de gedichten en songteksten die ze schrijven en die schuingedrukt een plaats krijgen in de tekst, blijkt dat ze desondanks veel steun vinden bij elkaar. De kracht van het verhaal is dat het goed de gedachtewereld van meisjes met veel bagage weergeeft. De dialogen doen af en toe wat ongeloofwaardig, wat te gekunsteld, aan. Een vrij somber verhaal, vol woede, opgekropte gevoelens, teleurstellingen en zware gesprekken. De auteur maakt weinig gebruik van stilistische trucs om de zwaarte wat te verlichten. Vanaf ca. 13 jaar.

Niemandsdochters

Chantal is de oudste in het gezin. Ze heeft twee zusjes en twee broertjes die allen een verschillende vader hebben. Telkens haar moeder zwanger is, gooit ze de vader buiten en neemt ze een nieuwe vriend in huis. Chantal zorgt voor de kleintjes, wat haar moeder niet meer dan normaal vindt. De kinderen hebben enkel elkaar; van moederliefde is geen sprake. En dan wordt het haar teveel, loopt ze weg en komt ze uiteindelijk terecht bij Lot en Bert.Chantal kan het goed vinden met haar pleegouders tot ze na een aantal maanden haar beschermde wereldje moet delen met Marie-Ange, een nieuw pleegkind. Ange, blond en enig kind, met een vader die slippertjes begaat en een moeder die zelfbeklag heeft, is het geruzie thuis kotsbeu. Chantal doet geen moeite om Ange te verwelkomen. Langzaam en moeilijk ontstaat er toch een band tussen de twee meisjes, die vastbesloten zijn niet meer met zich te laten sollen.Het is een pakkend verhaal over leren loslaten en lere…Lees verder