Boek
Nederlands

Vita en ik

Annie Van Gansewinkel (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Lara vindt onverwacht een hartsvriendin in het saaiste meisje van de klas, maar raakt haar ook weer kwijt. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
Vita en ik / Annie van Gansewinkel ; met tek. van Saskia Halfmouw
Andere titel
Het leven van Lara
Auteur
Annie Van Gansewinkel
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
86 p. : ill.
ISBN
90-276-6004-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Het leven van' is een boekenserie die wil inspelen op sociaal-emotionele onderwerpen waarmee lezers vanaf negen jaar geconfronteerd worden. Thema's zoals pesten, gescheiden ouders, migranten, vriendschap en afscheid nemen, gekwetst zijn komen aan bod. De boeken zijn up-to-date: de hoofdpersonages sturen moeiteloos een mailtje, chatten via msn en maken gebruik van hun 'mobieltje'. Zo komen we onmiddellijk bij een belangrijk struikelblok: het taalgebruik. De serie is is zo op maat van de Nederlandse lezer geschreven dat ze minder toegankelijk wordt voor Vlaamse lezers. In 'Ouders' praten Kiki en Sterre bijvoorbeeld over hun 'remedial teacher, het gymnasium, het vwo, de cito-toets' en 'groep 8'.

In elk boek staat één kind centraal, op de kaft wordt de levenssituatie van het hoofdpersonage geschetst: woont met; beste vriendin; hobby's; hekel aan; talent; erg; droomwens... Doorheen het verhaal komt het hoofdpersonage terug in evenwicht met zichzelf en neemt het vaak een belangrijk …Lees verder
Bij Lara op school is het de gewoonte elke week af te sluiten met een weeksluiting. Bij toerbeurt zorgen enkele leerlingen voor een bijdrage. Als Lara aan de beurt is, wordt zij gekoppeld aan een onopvallend meisje, een grijze vlek, volgens Lara. Al snel blijkt echter dat deze Vita een echt podiumtalent is. Zij overtreft Lara in het dansen en zingen. Als ook blijkt dat ze in het dagelijkse leven heel vrolijk is, worden de twee vriendinnen. Bij verschillende gelegenheden in het schooljaar verzorgen de twee een spetterend optreden. Aan de vriendschap komt echter een eind als de twee meisjes naar verschillende middelbare scholen gaan: Lara naar de gewone en Vita naar de school met opleidingsmogelijkheden voor podiumkunsten. Eenvoudig boekje, bedoeld voor kinderen in de hogere groepen van het basisonderwijs die nog wat moeite met het technisch lezen hebben. De in grijstinten uitgevoerde illustraties voegen weinig aan het verhaal toe. Vanaf ca. 10 jaar.

Suggesties