Het incestdagboek

Anoniem (auteur)

Het incestdagboek

Genre:
Persoonlijk relaas van een Amerikaanse vrouw die tijdens haar jeugd en puberteit door haar vader seksueel werd misbruikt; iets dat tegenstrijdige gevoelens bij haar opriep: afhankelijkheid, walging en haat, maar ook seksuele lust.
Onderwerp
Incest
Titel
Het incestdagboek
Auteur
Anoniem
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The incest diary
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
117 p.
ISBN
9789044633962 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In sprookjes doen vrouwen alles wat in hun macht ligt om seksuele avances van hun vader te voorkomen. In dit boek maakt de schrijfster duidelijk dat je daar als kind niet aan kunt ontkomen. Ze werd vanaf haar derde tot haar 21ste misbruikt door haar vader en is daardoor ernstig beschadigd voor de rest van haar leven. Liefdevolle partnerrelaties kan ze niet goed aangaan: ze eindigen vaak in gewelddadig misbruik. Ook worstelt ze met tegenstrijdige emoties: walging en dodelijke haat ten opzichte van haar vader, maar ook de roes van seksuele opwinding en lust die seks met hem oproept. Hoewel we uit de hulpverlening weten dat juist deze seksuele opwinding vaak voor schuldgevoelens zorgt bij slachtoffers van incest en verkrachting, komen we een beschrijving daarvan niet veel tegen in de ervaringsliteratuur. Het isolement van de schrijfster wordt daardoor nog versterkt en als ze erover praat, levert dat zoveel problemen op dat ze de waarheid weer ontkent. De rauwe beschrijving van de verkrac…Lees verder

Over Anoniem

Men spreekt van anonimiteit als de identiteit van een persoon niet bekend is of als hij die niet bekend wenst te maken. Het woord anoniem komt van het Griekse ᾰ̓νώνῠμος anoonumos, wat betekent 'zonder naam, ongenoemd'.

Van oudsher wordt de term anoniem toegepast als de naam van een schrijver, beeldend kunstenaar of componist onbekend is of verloren is gegaan. Dat is vaak het geval bij geschriften uit de oudheid en de Middeleeuwen. In dit laatste geval komt de anonimiteit vaak voort uit de gedachte van de vroege middeleeuwer dat een werk niet geschapen werd voor eigen glorie maar voor de gemeenschap. Veel sagen, volksverhalen, sprookjes, legenden, volksliedjes en traditionele kinderliedjes zijn anoniem omdat die veelal mondeling zijn overgeleverd waarbij de naam van de oorspronkelijke bedenker verloren is gegaan.

Er zijn vele pogingen ondernomen om de identiteit van de schrijvers te achterhalen. Voor het Nederlandse taalgebied is er bijvoorbeeld he…Lees verder op Wikipedia