Als arbeider Inman opgeroepen wordt voor de Amerikaanse Burgeroorlog, blijft domineesdochter Ada, zijn geliefde, onder zeer moeilijke omstandigheden op hem wachten
Titel
Cold mountain
Regisseur
Anthony Minghella
Naar het werk van
Charles Frazier
Acteur
Jude Law Nicole Kidman Renée Zellweger
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Miramax Home Entertainment, 2004 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
148 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Spaans en Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Engels voor doven en slechthorenden, Spaans, Deens, Zweeds, Fins, IJslands, Noors, Ests
EAN
8711875974151

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 2003 van Anthony Minghella (The English patient), met Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger en Donald Sutherland. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 1997 van Charles Frazier. Als de beeldschone domineesdochter Ada en de arbeider Inman verliefd worden, breekt de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Inman vertrekt om te vechten aan het front en Ada blijft onder zeer moeilijke omstandigheden op hem wachten. De pers was redelijk positief over deze film. Pauline Kleijer (Volkskrant 19-2-'04): 'Dankzij een budget van 85 miljoen dollar en een droomteam van gelauwerde technici (...) ziet Cold Mountain er in alle opzichten prachtig uit. Mingehella had bovendien de beschikking over een keur aan beroemde acteurs (...).' Maar: 'Alles zit erop en eraan, alles glimt en schittert, maar de ontroering ontbreekt.' Zeven Oscarnominaties, 13 Britse Bafta-nominaties waarvan er 2 verzilverd werden. Als extra: nooit eerder vertoonde scènes.

Over Anthony Minghella

Anthony Minghella (Ryde, 6 januari 1954 - Londen, 18 maart 2008) was een Brits filmregisseur en scenarioschrijver, die vooral bekend is van de film The English Patient. Met die film won hij in 1997 de Oscar voor Beste Regie.

Familie en jeugd

Minghella werd geboren op het eiland Wight, als zoon van Gloria en Edward Minghella. Zijn ouders hadden een ijsfabriek. Zijn vader was Italiaans-Schots en zijn moeder kwam uit Leeds, haar voorouders kwamen oorspronkelijk uit Vallerotonda. Minghella was leerling aan Sandown Grammar School and St John's College. Hij studeerde aan de Universiteit van Hull, maar maakte zijn proefschrift niet af. Hij huwde de choreografe Carolyn Choa uit Hongkong, die hem overleefde met hun zoon Max (die in 2005 debuteerde als filmacteur). Hij liet een dochter na uit een eerder huwelijk, Hannah, die productie-assistente was bij zijn film The Talented Mr Ripley.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek