Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verzorgt de Canadese verpleegster Hana een 'Engelse patie͏̈nt', een man die onherkenbaar verminkt is, aan geheugenverlies lijdt en dood wil.
Onderwerp
Liefde
Titel
The English patient / dir. and screenplay by Anthony Minghella ; based on the novel by Michael Ondaatje
Regisseur
Anthony Minghella
Naar het werk van
Michael Ondaatje
Componist
Gabriel Yared 1949-
Acteur
Ralph Fiennes Juliette Binoche 1964- Willem Dafoe Kristin Scott Thomas
Taal
Engels
Uitgever
Paramount Pictures, © 2021 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1996
Speelduur
ca. 155 min.
Aantekening
Engels en Frans gesproken Engels, Nederlands en Frans ondertiteld
EAN
8719372014684

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Romantisch drama uit 1996 van Anthony Minghella (Truly, madly, deeply; The talented Mr Ripley) met in de hoofdrollen Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche en Willem Dafoe. Het verhaal is gebaseerd op de roman van Michael Ondaatje. In het voorjaar van 1945 verzorgt de Canadese verpleegster Hana in een verlaten en geplunderd Toscaans klooster een 'Engelse patiënt', een man die onherkenbaar verminkt is, aan geheugenverlies lijdt en dood wil. Waarschijnlijk is de man een Engelse piloot, die in de woestijn is neergeschoten. Langzaam komen zijn herinneringen boven aan een grote hartstocht uit het verleden. VPRO Cinema (vprogids.nl): ‘Tientallen prijzen ontvingen de makers, waaronder Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice in Bijrol. Hype speelde daarbij een grotere rol dan onvergankelijke kwaliteit. (…) Cameraman John Seale schoot prachtige beelden van de Sahara.’

Over Anthony Minghella

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door The Mister 612

Anthony Minghella (Ryde, 6 januari 1954 - Londen, 18 maart 2008) was een Brits filmregisseur en scenarioschrijver, die vooral bekend is van de film The English Patient. Met die film won hij in 1997 de Oscar voor Beste Regie.

Familie en jeugd

Minghella werd geboren op het eiland Wight, als zoon van Gloria en Edward Minghella. Zijn ouders hadden een ijsfabriek. Zijn vader was Italiaans-Schots en zijn moeder kwam uit Leeds, haar voorouders kwamen oorspronkelijk uit Vallerotonda. Minghella was leerling aan Sandown Grammar School and St John's College. Hij studeerde aan de Universiteit van Hull, maar maakte zijn proefschrift niet af. Hij huwde de choreografe Carolyn Choa uit Hongkong, die hem overleefde met hun zoon Max (die in 2005 debuteerde als filmacteur). Hij liet een dochter na uit een eerder huwelijk, Hannah, die productie-assistente was bij zijn film The Talented Mr Ripley.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek