Boek
Nederlands
Als de geliefde bisschop van Barchester sterft, verwacht iedereen dat zijn zoon hem zal opvolgen, maar de keus valt op een ruggengraatloze bisschop wiens dominante vrouw samen met de nieuwe kapelaan de touwtjes in handen neemt.
Titel
De torens van Barchester
Auteur
Anthony Trollope
Vertaler
Marijke Loots
Inleider
Maarten 't Hart 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Barchester towers
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij IJzer, © 2017
528 p. : ill.
ISBN
9789086841486 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De kerk en de journalistiek krijgen er stevig van langs in de 19de-eeuwse satirische roman

Anthony Trollope (1815-1882) behoort tot de productiefste auteurs van het Engelse taalgebied. Hij schreef 47 romans en vele verhalen, reisboeken, essays en andere werken. Die prestatie is des te opmerkelijker omdat Trollope een tijdrovende baan had bij de posterijen.

Toen Trollope, in het kader van een reorganisatie van de posterijen in Zuid-Engeland, veel moest reizen, knutselde hij een draagbaar schrijftafeltje in elkaar. Zo schreef hij het grootste deel van zijn roman Barchester Towers (1857), het tweede deel van de romancyclus The Chronicles of Barsetshire, in de trein.

Onder de titel De torens van Barchester is deze roman nu in het Nederlands verschenen, tot tevredenheid van Maarten 't Hart, die sinds jaar en dag de lof van Trollope zingt en het voorwoord mocht schrijven.

Een verschil tussen Trollopes werk en dat van victoriaanse collega's als Dickens, George Eliot en Charlotte Brontë is dat hij over zijn eigen tijd schreef. De torens van Barchester is een mooi voorbeeld. In de jaren 1850 speelde in de Anglicaanse kerk een richtingenstrijd tussen de zogeheten High en Low Church, ook wel de katholieke versus de gereformeerde stroming binnen de Church of England genoemd.

Troll…Lees verder

Als de geliefde bisschop van Barchester sterft, verwacht iedereen dat zijn zoon, aartsdiaken Grantly, hem zal opvolgen. Maar door een politieke wisseling van de wacht, valt de keus op een vertegenwoordiger van de gereformeerde stroming in de Anglicaanse kerk, bisschop Proudie. Qua leiderschap een slappeling, met als gevolg dat zijn dominante vrouw samen met de nieuwe kapelaan Obadiah Slope probeert alles wat binnen haar ambitiescope ligt te manipuleren. Tot zij tegenover elkaar komen te staan bij de benoeming van een nieuwe regent voor het armenhuis, waar de goeiige Septimus Harding door een krantenhetze moest opstappen. Dat is alleen maar de hoofdlijn van deze heerlijk breed uitgesponnen 'dickensiaanse' roman met achterin een handzame lijst van personages voor als je de draad even kwijt bent. Want natuurlijk heeft dit verhaal allerlei zij- en bijlijnen die samen een humoristische, om niet te zeggen vileine satire vormen op kerk en maatschappij, waarbij ook de journalistiek een gevoel…Lees verder

Over Anthony Trollope

Anthony Trollope (Londen, 24 april 1815 - Londen, 6 december 1882) was een van de meest succesvolle en gerespecteerde 19e-eeuwse Engelstalige schrijvers. Hij is vooral bekend geworden met zijn romanreeks over het fictieve graafschap Barsetshire.

Biografie

Trollope werd geboren in Londen als zoon van de later bekend geworden schrijfster van reisverhalen en romans, Frances Trollope. Zijn vader Thomas had de overtuiging dat hij een afstammeling van de Brugse protestantse edelman Adolf van Meetkerke was, die naar Londen was uitgeweken. Als kind werd Anthony naar een serie kostscholen gestuurd. Zijn ervaringen waren er ongunstig en hij bekende later aan zelfmoord te hebben gedacht.

In het voorjaar van 1834 verhuisde Anthony met de familie Trollope naar Sint-Andries bij Brugge, op de vlucht voor schuldeisers na mislukte zakenexperimenten. Zijn broer Henry stierf er op 23 december 1834, zijn vader Thomas op 23 oktober 1835. Beid…Lees verder op Wikipedia

Suggesties