Boek
Nederlands

Weemoed mijn wereld : honderd gedichten

Anton Van Wilderode (auteur), Patrick Lateur (samensteller)
Titel
Weemoed mijn wereld : honderd gedichten
Auteur
Anton Van Wilderode
Samensteller
Patrick Lateur
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Uitgeverij P, 2018
136 p.
Aantekening
Bevat ook het essay Anton van Wilderode (1918-1998) : de zanger van weemoed, verlangen en geluk
ISBN
9789492339577 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 39 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voor wie weemoed last én genot is

Bloemlezing. Priester-dichter Anton van Wilderode is in 2018 honderd jaar geleden geboren. Tijd voor een bloemlezing. En voor een antwoord op de vraag wat er van zijn populariteit over is.

Een bloemlezing van honderd gedichten om de honderdste verjaardag van Anton van Wilderode (1918-1998, pseudoniem van Cyriel Coupé) te vieren: dat is Weemoed mijn wereld. Samensteller Patrick Lateur koos voor een thematische aanpak. Hij bracht de geselecteerde gedichten onder in hoofdstukjes die als titel bijna allemaal een werkwoord hebben dat de ooit zo populaire priester-dichter typeert - schrijven, herinneren, wonen, reizen, lezen, verbeelden, geloven en geluk. Lateur schetst een beeld van een schrijver bij wie leven en werk heel nauw met elkaar verbonden zijn. Die aanpak heeft natuurlijk voor- en nadelen. Bij Lateur staat de kwaliteit van de geselecteerde gedichten niet op de eerste plaats, terwijl veel poëzielezers een 'best of' verwachten. Wellicht wilde hij een bloemlezing samenstellen die tegelijk als een portret van de dichter kan worden gelezen. In zijn voortreffelijke nawoord omschrijft Lateur Van ­Wilderode als de zanger van weemoed, verlangen en geluk.Lees verder

De priester en dichter Anton van Wilderode (pseudoniem van Cyriel Paul Coupé, 1918-1998) was een vooraanstaande figuur in het Vlaamse culturele en literaire leven. Deze bundel vormt een selectie uit zijn oeuvre en is gegroepeerd rond acht thema's, onder andere schrijven, herinneren, geloven en geluk. Deze bundel is voorzien van een voortreffelijk nawoord van Patrick Lateur die schrijft dat Van Wilderode's poëzie zich beweegt rondom weemoed, verlangen naar vervulling en geluk. Aandachtig lezend vindt men er vele poëtische parels in. Bijvoorbeeld over een zondagnamiddag in een dorp: 'Op de velden vol zuiver koren / groeit alleen de papaver voort, / in de hemel die men kan horen / kregen nutteloze vleugels het woord'. Bij 'De vlaschaard' van Streuvels: 'Boven het landschap draait de zon almachtig / als in uw boek, én over mens en vee / dat in de schaduwkanten schuilt, eendrachtig / en weerloos voor het woeden der zee'. Dit is poëzie die hart en ziel verheft. Een bijzonder waardevolle bun…Lees verder

Over Anton Van Wilderode

Anton van Wilderode is het pseudoniem van Cyriel Paul Coupé (Moerbeke-Waas, 28 juni 1918 – Sint-Niklaas, 15 juni 1998). Hij was een Vlaams priester, auteur, dichter, classicus, vertaler en scenarist.

Biografie

Cyriel Coupé was een zoon van Edmond Coupé (1872-1939), huisschilder van beroep en daarnaast gelegenheidsdichter en amateurtoneelspeler, en van Maria-Louisa Van Severen (1876-1963). Hij had ook een tweelingbroer.

Hij werd op 21 mei 1944 tot priester gewijd in de Gentse Sint-Baafskatedraal. Daarna studeerde hij klassieke filologie aan de universiteit van Leuven.

In 1946 werd hij leraar aan het Sint Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas, een functie die hij tot 1983 uitoefende. Hij had onder meer Paul Snoek, Tom Lanoye en Erik Spinoy als leerling.

Als schrijver gebruikte Coupé het pseudoniem Anton van Wilderode. Hij debuteerde met de nouvelle Dis al in 1939, die al meteen bekroond werd. Zij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek