Als een psychiater terugrijdt van de Algarve naar Lissabon en zijn leven de revue laat passeren, roept dit traumatische herinneringen op aan de oorlog in Angola en een psychiatrische kliniek in Lissabon.
Titel
Reis naar het einde / António Lobo Antunes ; vertaald en van een nawoord voorzien door Harrie Lemmens
Auteur
António Lobo Antunes
Vertaler
Harrie Lemmens
Verteller
Mark Vermaerke  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Conhecimento do inferno
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, © 2016
1 cd
Speelduur
10:25
Oorspr. uitgever
Ambo|Anthos
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Laat alle hoop varen

Roman. In zijn meest autobiografische boek voert António Lobo Antunes, Portugals grootste levende schrijver, zijn lezers van de gruwelen van de oorlog in Angola naar de rand van de waanzin. Reis naar het einde is na 36 jaar eindelijk in het Nederlands beschikbaar.

'In 1973 was ik teruggekeerd uit de oorlog en ik wist alles van gewonden, van het janken van gewonden op de weg, van ontploffingen, schoten, mijnen, van door de explosie van een hinderlaag aan stukken gereten buiken, ik wist van gewonden en vermoorde baby's, wist van vergoten bloed en heimwee, maar de hel was me bespaard gebleven', zo luidt de laatste zin van het eerste hoofdstuk van Reis naar het einde.

Die hel bleek zich te bevinden in Hospital Miguel Bombarda, een psychiatrische kliniek in Lissabon, waar António Lobo Antunes aan de slag ging als psychiater. In 1980 bracht de beginnende auteur, die het jaar voordien in één klap beroemd was geworden met Memória de elefante en De judaskus, verslag uit van zijn persoonlijke reis naar het einde van de nacht. De orde van geneesheren was niet blij met het ontluisterende beeld dat hun jonge confrater van zijn beroepsgroep schetste. Het pamflettistische boek van Portugals grootste hed…Lees verder

Een psychiater laat zijn leven de revue passeren, terwijl hij terugrijdt van de Algarve naar Lissabon. Dit roept traumatische herinneringen op aan de oorlog in Angola en een psychiatrische kliniek in Lissabon. De oorlog in Angola vormt een rode draad door het werk van António Lobo Antunes, samen met zijn afkeer van het militaire bewind van Salazar en de vervlogen illusies van de Anjerrevolutie. Dit is zijn derde boek, uit 1980, dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling uitkomt. Lobo Antunes (1942) is een van de belangrijkste Portugese schrijvers van de laatste dertig jaar. Zijn stijl is associatief. Hij maakt veelvuldig gebruik van de monologue interieur, wat zijn boeken niet makkelijk leesbaar maakt. Er zijn meer boeken van hem in het Nederlands vertaald.

Over António Lobo Antunes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

António Lobo Antunes (Lissabon, 1 september 1942) wordt beschouwd als de belangrijkste hedendaagse Portugese schrijver.

Biografie

António Lobo Antunes kreeg een opleiding als psychiater en diende als arts tijdens de koloniale oorlog met Angola. Nadat hij in 1973 naar zijn vaderland terugkeerde, ging hij aan de slag op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Lissabon en werkte hij een tijdlang in Duitsland en België. Zijn oorlogservaringen inspireerden hem tot zijn debuutroman Memória de Elefante (1979), waarin een man diep getraumatiseerd terugkeert uit actieve dienst in Afrika. Door het succes ervan besloot Lobo Antunes van het schrijverschap zijn beroep te maken. Inmiddels publiceerde hij een twintigtal romans (waaronder Dans der verdoemden, Fado Alexandrino, Het handboek van de inquisiteurs en Preek tot de krokodillen), en wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste Europese auteurs van zijn generatie. Naast oorlo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties