Boek
Spaans

Reconstrucción

Antonio Orejudo (auteur)
Bijna twee decennia na de belegering van Münster (1534-1535) geeft de inquisiteur van Lyon een uit Duitsland gevluchte graveur opdracht uit te zoeken wie de schrijver is van een anoniem ketters manuscript waarvan verspreiding moet worden voorkomen.
Titel
Reconstrucción
Auteur
Antonio Orejudo
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Tusquets, 2005
270 p.
ISBN
9788483102923

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bijna twee decennia na de belegering van Münster (1534-1535), waarbij legers van het rooms-katholieke kerkelijke gezag een bloedig einde maakten aan de vrijstaat die daar door wederdopers was gesticht, geeft de inquisiteur van Lyon een uit Duitsland gevluchte graveur opdracht te achterhalen wie de auteur is van een anoniem ketters manuscript, waarvan de verspreiding moet worden voorkomen. In deze historische roman, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Reformatie in de zestiende eeuw, treden tal van historische figuren op, onder wie de Duitse prediker Bernd Rothmann, de Hollandse wederdopers Jan van Leiden en Jan Matthijs en de Spaanse medicus/theoloog Miguel Servet die in Genève tot de brandstapel werd veroordeeld. Tot op zekere hoogte laat de roman zich lezen als een spannende detective. Maar het boek stemt toch vooral tot overpeinzing, omdat het in wezen een aanklacht is tegen religieuze intolerantie, zowel uit het verleden als het heden. Duidelijke druk.

Over Antonio Orejudo

Antonio Orejudo (Madrid, 1963) is een Spaanse schrijver van essays, romans en literaire kritieken. Zijn bekende roman Reconstrucción (2005) is in het Nederlands vertaald als Dopersvuur (2008).

Orejudo studeerde aan de universiteit van Madrid en bekleedde diverse hoogleraarschappen. Hij was tijdelijk ook onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder op Wikipedia