M. : de laatste dagen van Europa

Antonio Scurati (auteur), Jan van der Haar (vertaler)
Het leven van Benito Mussolini (1883-1945), grondlegger van fascistisch Italië, wordt gereconstrueerd aan de hand van originele bronnen.
Titel
M. : de laatste dagen van Europa
Auteur
Antonio Scurati
Vertaler
Jan van der Haar
Uniforme titel
M. : gli ultimi giorni dell'Europa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
M. : gli ultimi giorni dell'Europa
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2023
413 p.
ISBN
9789463811927 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Boeken. In deel drie van Antonio Scurati's geprezen romanreeks sterft het licht in Europa -Mussolini, in de wurggreep van Hitler

Met zijn trilogie over dictator Benito Mussolini zorgde de Italiaanse schrijver Antonio Scurati voor enige literaire furore in zijn thuisland. Was deel één verpletterend door de veelheid, dan blinkt het laatste deel, M. De laatste dagen van Europa, juist uit in scherpe keuzes.

Er is een ernstig tekort aan officieren, aan moderne artillerie, aan tanks en brandstof. De marine heeft amper twee oorlogsschepen paraat, de luchtmacht beschikt over een nietig aantal vliegtuigen en slechts voor een paar maanden munitie. Het zou zeker een jaar duren om de luchtafweer van de belangrijkste doelwitten op orde te krijgen. Daarbij voelt de bevolking weinig voor weer een oorlog, en zeker niet aan de zijde van Duitsland, de nieuwe bondgenoot die bij de meeste Italianen vooral wantrouwen wekt.

'Met andere woorden', constateert Antonio Scurati in zijn roman M. De laatste dagen van Europa, die de jaren 1938 tot 1940 beslaat: 'Italië is misschien wel nooit, maar op dit moment absoluut niet voorbereid op de oorlog.' Toch verschijnt Benito Mussolini, dan al zo'n vijftien jaar dictator van fascistisch Italië, na lang aarzelen en tegen alle rede in, op een avond in juni 1940 op het balkon van zijn kantoor aan Piazza Venezia in Rome om, ten overstaan van een rumo…Lees verder

Recensie: M - De laatste dagen van Europa -Het sterven van het licht ★★★★★

In het derde deel van Antonio Scurati's alom geprezen romanreeks raakt Mussolini steeds verder in Hitlers wurggreep. Dankzij scherpe keuzes geeft M - De laatste dagen van Europa het nauwelijks te bevatten verhaal menselijke proporties.

Er is een ernstig tekort aan officieren, aan moderne artillerie, aan tanks en brandstof. De marine heeft amper twee oorlogsschepen paraat, de luchtmacht beschikt over een nietig aantal vliegtuigen en slechts voor een paar maanden munitie. Het zou zeker een jaar duren om de luchtafweer van de belangrijkste doelwitten op orde te krijgen. Daarbij voelt de bevolking weinig voor wéér een oorlog, en zeker niet aan de zijde van Duitsland, de nieuwe bondgenoot die bij de meeste Italianen vooral wantrouwen wekt.

'Met andere woorden', constateert Antonio Scurati in zijn roman M - De laatste dagen van Europa, die de jaren 1938 tot 1940 beslaat: 'Italië is misschien wel nooit, maar op dit moment absoluut niet voorbereid op de oorlog.' Toch verschijnt Benito Mussolini, dan al zo'n vijftien jaar dictator van fascistisch Italië, na lang aarzelen en tegen alle rede in, op een avond in juni 1940 op het balkon van zijn kantoor aan Piazza Venezia in Rome om, ten oversta…Lees verder

Het derde deel* van Scurati’s Mussolini-romans. Dit deel beslaat de periode van 1938 tot en met 1940: het hoogtepunt van het zelfbedrog van fascistisch Italië, dat buigt voor de rassenwetten en het bondgenootschap met nazi-Duitsland. Hiermee beschrijft het boek de laatste dagen van een Europa dat niet in staat bleek te ontsnappen aan het kwaad van het totalitarisme. Met waarschuwingen voor de toekomst. Vaardig en lichtvoetig geschreven. Voor de meer literaire lezer. Antonio Scurati (Napels, 1969) is een Italiaanse schrijver en publicist. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Ambrogino d'oro en de Viareggio Prize.