Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

M. : de man van de voorzienigheid

Antonio Scurati (auteur), Jan van der Haar (vertaler)
Het leven van Benito Mussolini (1883-1945), grondlegger van fascistisch Italië, wordt gereconstrueerd aan de hand van originele bronnen.
Titel
M. : de man van de voorzienigheid
Auteur
Antonio Scurati
Vertaler
Jan van der Haar
Uniforme titel
M : l'uomo della provvidenza
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
M : l'uomo della provvidenza
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2021
607 p.
ISBN
9789463810715 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De argwanende dictator

Antonio Scurati vervolgt zijn romantrilogie over Mussolini met M. De man van de voorzienigheid en beschrijft daarin hoe Italiës democratie werd vernietigd.

De stijl is ongewijzigd: korte hoofdstukken belichten levens van sleutelpersonages uit het Italiaanse fascisme. Geen geromantiseerde historische fictie, maar in historische documenten verankerd hyperrealisme met ongepolijste bewoordingen en rauwe beelden.

Aan het slot van deel één, M. De zoon van de eeuw, trotseerde Mussolini op 3 januari 1925 succesvol het parlement nadat de moord op parlementslid Giacomo Matteotti het jonge regime fataal dreigde te worden. Vlak na deze publieke triomf vinden we hem achter de schermen kronkelend van de pijn in zijn eigen braaksel en bloederige ontlasting. Een zweer aan de twaalfvingerige darm heeft hem uitgeschakeld. Zijn publieke afwezigheid voedt de geruchtenmachine: heeft de Duce meer dan griep, is hij al dood? In heel Italië weet slechts een handjevol mensen de waarheid.

Niet alleen laat zijn lichaam hem in de steek, ook vroegere strijdmakkers keren zich tegen hem. Deze 'onbuigzamen' negeren zijn orders om het …Lees verder

Na het succes van ‘M : de zoon van de eeuw* (2019) waagt de auteur (1969) zich aan een roman over het tweede deel van het leven van Benito Mussolini. Dat bestrijkt de periode 1925-1932. De fascistische dictator consolideert zijn macht - onder andere door Libië met veel geweld te koloniseren en zich te verzoenen met de katholieke kerk - maar lijdt ook aan een ernstige darmziekte. De gebeurtenissen uit deze tijd zijn wat onbekender en daarom verrassender. Het verhaal is opgebouwd volgens dezelfde formule: een op historische feiten gebaseerde roman waaraan de auteur zelf een creatieve draai geeft. Elk hoofdstuk eindigt met historische documenten. Zo ontstaat opnieuw een levendig en gedetailleerd beeld van Mussolini en de fascistische dictatuur die hij creëerde. De politiek en diplomatie staan centraal terwijl er weinig aandacht is voor mensen die in zijn persoonlijke leven dichtbij Mussolini stonden. Desondanks is ook dit tweede deel een beeldbepalende roman. Van deel 1 wordt een televis…Lees verder

Heeft de Duce meer dan griep?

Het tweede deel van M, de trilogie over Mussolini, beschrijft de vernietiging van Italiës democratie.

De stijl is ongewijzigd: korte hoofdstukken belichten publieke en privélevens van sleutelpersonages uit het Italiaanse fascisme. Geen geromantiseerde historische fictie, maar in historische documenten verankerd hyperrealisme met ongepolijste bewoordingen en rauwe beelden. En ook al is deze bijzondere verteltrant na deel één minder verrassend, hij blijft effectief en meeslepend.

Aan het slot van deel één, M. De zoon van de eeuw, trotseerde Mussolini op 3 januari 1925 succesvol het parlement nadat de moord op parlementslid Giacomo Matteotti het jonge regime fataal dreigde te worden. Vlak na deze publieke triomf vinden we hem achter de schermen kronkelend van pijn in zijn eigen braaksel en bloederige ontlasting. Een zweer aan de twaalfvingerige darm heeft hem uitgeschakeld. Zijn publieke afwezigheid voedt de geruchtenmachine: heeft de Duce meer dan griep, is hij al dood? In heel Italië weet slechts een handjevol mensen de waarheid.

Lees verder