Boek
Nederlands
Het gebouw waarin het Frans Hals Museum gevestigd is, werd in de 17 de eeuw gebouwd als Oudemannenhuis. In 1810 werd het een weeshuis en in 1913 werd de kunstverzameling van de stad Haarlem er ondergebracht. Het museum bezit een beroemde collectie zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen. Tezamen vormen deze schilderijen een prachtig overzicht van wat kan worden aangeduid als de Haarlemse Sch
Titel
Het Frans Halsmuseum Haarlem
Auteur
Antoon Erftemeijer Henriette Fuhri Snethlage Neeltje Köhler
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Ludion, 2004 | Andere uitgaves
128 p. : ill.
ISBN
907658821X 9789076588216
Plaatsingssuggestie
730.4 (SISO) Schilderkunst (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gids voor het Frans Halsmuseum te Haarlem, verschenen in de reeks museum- en monumentengidsen. Het Frans Halsmuseum herbergt een collectie die vooral bestaat uit zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen. De inleiding bestaat uit twee korte hoofdstukken waarin de geschiedenis van het museum en van de collectie wordt beschreven. Dan volgt een selectie van topstukken uit het museum, waaronder stillevens, portretten, landschappen en schutters- en regentenstukken. Deze werken, van onder anderen Hans Memling, Hendrick Goltzius, Frans Hals en Ruysdael, zijn van een korte toelichting voorzien. De lezer krijgt een mooi overzicht van deze rijke verzameling en deze gids is dan ook geschikt als eerste kennismaking met dit museum en haar collectie. Met lijst van kunstenaars en besproken werken, een korte bibliografie en een plattegrond van het museum. Met 91 afbeeldingen in kleur.

Over Antoon Erftemeijer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door C. B.M. Ulmann

Antoon F.W. Erftemeijer (Hoorn, 1954) is een Nederlands schrijver, beeldend kunstenaar en kunsthistoricus.

Leven en werk

Erftemeijer studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

In 1987 begon hij bij het Frans Hals Museum waar hij 33 jaar heeft gewerkt, eerst als educator en later als conservator moderne kunst. Hij maakte de zomertentoonstellingen in de Hal en schreef de bijbehorende catalogi. Verder is Erftemeijer veel te horen en te zien op radiostations en podcasts, exposeert hij en heeft hij een lange lijst aan publicaties, zowel non-fictie als ook fictie. Zijn bekendste boeken zijn: 'De aap van Rembrandt' en 'Het oor van Vincent'.

Ook is Erftemeijer voorzitter van de commissie kunstzaken en kathedraalmuseum van de koepelkathedraal in Haarlem. Het vernieuwde kathedraalmuseum en het boek 'De Koepelkathedraal van Haarlem' zij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties