Boek
Nederlands

Een nieuwe naam voor Volle Maan

Arend Van Dam (auteur), Joyce Van Oorschot (illustrator)
+1
Een nieuwe naam voor Volle Maan
×
Een nieuwe naam voor Volle Maan Een nieuwe naam voor Volle Maan
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een kleine indiaan doet erg zijn best bij de pow-wow wedstrijd. Hij heeft in het geheim geoefend op zijn dans. Hij is trots als hij van zijn opa een nieuwe naam krijgt. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Een nieuwe naam voor Volle Maan / Arend van Dam ; tek. van Joyce van Oorschot
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
Joyce Van Oorschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
53 p. : ill.
ISBN
90-276-4835-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de Spetterreeks van uitgeverij Zwijsen verscheen de vijfde reeks met de stilaan vertrouwde Leeslat aanduiding: leeservaring, AVI en thema. Ook deze reeks bevat fantasie- én realistische verhalen van wisselende kwaliteit. Leestechnisch scoren de verhalen van 6 tot 7 op de AVI-schaal.

Een nieuwe naam voor Volle Maan is een eigentijds indianenverhaal. Tom is tien jaar en de jongste van drie broers. Hij hoort tot de Cree indianen en woont in Canada.

Zijn ouders gaven hem bij de geboorte de naam Volle Maan. Omdat hij nogal dik is noemen zijn broers hem Bolle Bizon en natuurlijk wordt die naam al vlug overgenomen door de rest van het dorp. Met de hulp van opa en van jager-die-alles-ziet bedenkt Tom een plan om van die vervelende naam af te komen. Een mooi verhaal met een verrassende plot. [Anita Wuestenberg]
In het Canadese indianendorp Ponoka wordt een pow-wow georganiseerd, een dansfeest voor indianen. De 10-jarige Tom, die met zijn indianennaam Volle Maan heet, wil ook wel meedoen, maar hij is wat dik en niet zo snel; zijn broers noemen hem daarom Bolle Bizon. Maar in het geheim oefent hij voor een speciale bizondans, waarin hij een wolf uitbeeldt. Als hij daarbij de eerste prijs wint, en ook nog eens één van de beste trommelaars van het dorp wordt, krijgt hij een nieuwe indianennaam: Wolf-met-snelle-voeten. Boeiend en aansprekend verhaal, met daarin informatie verwerkt over de leefgewoontes van indianen. Het verhaal is ingedeeld in dertien korte en ongenummerde hoofdstukken en afgedrukt met een overzichtelijke bladspiegel. De aansprekende tekeningen in zwart-wit passen goed bij het verhaal, op de gekleurde omslagtekening een afbeelding van de hoofdpersoon, verkleed met zijn wolfskop. Verzorgde uitgave in een herkenbare serie. Kinderen die van avontuurlijke verhalen houden, zullen geni…Lees verder

Suggesties