Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Schoonheidsdrift : roman

Arie Storm (auteur)
+1
Schoonheidsdrift : roman
×
Schoonheidsdrift : roman Schoonheidsdrift : roman

Schoonheidsdrift : roman

Genre:
Een schrijver bezoekt Londen, waar heden en verleden door elkaar gaan lopen en hij de romantische dichter Keats ontmoet, terwijl hij werkt aan een op Terschelling spelende komedie in de trant van de Britse auteur P.G. Wodehouse.
Titel
Schoonheidsdrift : roman
Auteur
Arie Storm
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
302 p.
ISBN
9789044645439 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Arie Storm schreef een roman op zijn eigen voorwaarden

'Ik wil schrijver zijn op mijn eigen voorwaarden,' schrijft Arie Storm in zijn nieuwe roman. Nou, als iemand erin slaagt om op zijn eigen voorwaarden te schrijven, dan is het Storm wel. In feite schrijft hij altijd hetzelfde boek: schrijver schrijft een boek (soms ook weer over een schrijver die een boek schrijft) en er gebeurt iets wonderlijks tijdens het schrijfproces.

In Schoonheidsdrift verliest de schrijver een goede vriendin en vertrekt hij naar Londen om daar tot zichzelf te komen (en om te schrijven, natuurlijk). Tot zijn verbazing belandt hij in een Woody Allen-filmachtige toestand: hij bevindt zich half in het nu, half in het 19de-eeuwse Londen, waar hij de door hem bewonderde dichter John Keats ontmoet.

Vintage Storm, dit laveren tussen verschillende niveaus van fictionaliteit in zijn zo herkenbare, meanderende stijl. Je kunt tijdens het lezen gerust een paar bladzijden wegdromen (dat doet de schrijver zelf ook voortdurend) en dan heb je eigenlijk niks gemi…Lees verder

Schoonheidsdrift

Eerste zin. En ineens – weg.

Geplaagd door herinneringen aan een vriendin die tien jaar daarvoor stierf en vechtend tegen de betekenisinflatie van zijn eigen woorden vlucht de hoofdpersoon van Arie Storms nieuwste roman Schoonheidsdrift naar Londen. Hij is een schrijver op zoek naar zichzelf die iedere keer wanneer hij een idee krijgt van wat dat zelf zou kunnen inhouden het zijn taak vindt om dat weer helemaal af te breken, zodat hij steeds onbepaald blijft. We moeten leven in onzekerheid, vindt hij in navolging van zijn literaire held John Keats, omringd door raadsels en twijfels, want ‘Philosophy will clip an Angel’s wings’ , zoals de dichter schreef. En dus zet hij koers naar Hampstead, waar de romantische Keats begin negentiende eeuw een paar jaar aan de rand van de heath woonde, en waar de fantasie blijkbaar nog welig tiert. In zijn hotel loopt hij een paar historische figuren tegen het lijf, onder wie Amy Lowell, de in 1874 geboren lesbische dichteres die ooit een biografie van Keats s…Lees verder

De herinnering aan een jaren eerder gestorven vriendin brengt de ik-figuur uit het eerste deel van dit boek (een schrijver die werkt aan een komedie in de trant van P.G. Wodehouse (1881-1975)) ertoe naar Londen te reizen, de stad van de romantische dichter Keats (1795-1821). Daar beginnen tijden door elkaar te lopen, zodanig dat hij omringd wordt door Britse auteurs uit heden en verleden en hij zelfs Keats ontmoet. Het tweede gedeelte van de roman is de op ‘het verschrikkelijke Waddeneiland Terschelling’ spelende komedie waaraan de ik-figuur uit het eerste deel werkt, een ‘comedy of errors’ waarin literatuur en schrijven wederom centraal staan. Zoals in eerder werk goochelt Storm met ‘Wahrheit und Dichtung’ in dit geestige boek vol literaire verwijzingen en dwarsverbanden, melige dialogen en venijnige typeringen, waarin ook uitstapjes staan naar stokpaardjes van de auteur, zoals zijn afkeer van de commercialisering van het boekenvak en van het idee dat lezen goed is voor een mens en l…Lees verder

Op zoek naar Keats en Wodehouse

Het komisch talent van Arie Storm is in Schoonheidsdrift nog zichtbaarder dan eerder.

Wat mij betreft mag Schoonheidsdrift, de nieuwe roman van Arie Storm, nu al de prijs voor het mooiste omslag van het jaar krijgen. Het silhouet van Londen tegen een rode lucht met een zingende nachtegaal die verwijst naar Ode to a Nightingale van John Keats. 'A thing of beauty is a joy forever', schreef John Keats, en zo is het maar net.

Op de eerste pagina treffen we een motto aan van Menno Wigman: '"A thing of beauty..." Vijfentwintig. Schoonheidsdrift.' En zo is het spel van literaire verwijzingen meteen begonnen, zoals we gewend zijn van Arie Storm.

In zijn nieuwe roman gaat Storm in Londen op zoek naar John Keats. Of liever, hij zoekt niet echt, maar vindt hem toch, of misschien ook niet, want zoals altijd bij Storm lopen fictie en werkelijkheid weer flink in elkaar over, dit keer op een net andere manier dan in zijn vorige romans: ook heden en verleden zijn vloeibaar geworden. Hij loopt door het hedendaagse en het negentiende-eeuwse Londen tegelijk.

Omdat…Lees verder

Over Arie Storm

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Arie Storm (Den Haag, 20 juli 1963) is een Nederlands schrijver en literatuurcriticus. Hij debuteerde in 1994 met de roman Hémans duik, die vervolgens werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Tegenwoordig schrijft hij voor Het Parool, Vrij Nederland en Propria Cures. Vroeger publiceerde hij ook in Bzzlletin en Snoecks Almanak. Hij was van 2007 tot 2014 te horen als literatuurrecensent in de TROS Nieuwsshow op NPO Radio 1 (zaterdagmorgen rond half 11). Ook heeft Storm werk vertaald van onder anderen John Banville, Peter Ackroyd en James Wood.

Typerend voor de romans van Storm is dat allerlei figuren uit de literaire wereld er nauwelijks vermomd in optreden, waardoor zijn romans kenmerken van een sleutelroman krijgen. Criticus Joost de Vries van De Groene Amsterdammer noemde Luisteren hoe huizen ademen een van de ongewoonste romans van het jaar 2013. Deze roman is in twee delen verdeeld. In het eerste is de verteller August Voois, schrijver en rece…Lees verder op Wikipedia