Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Tien Geboden : gesprekken met schrijvers

Arjan Visser (auteur)

De Tien Geboden : gesprekken met schrijvers

Titel
De Tien Geboden : gesprekken met schrijvers
Auteur
Arjan Visser
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Carrera, 2022 | Andere uitgaves
Verschijningsdatum
01-01-2022
ISBN
9789048850471 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855 (SISO) Nederlandse literatuur ; Na 1880 (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tien geboden — in hun katholieke dan wel protestantse uitvoering — gebruiken als leidraad voor een reeks interviews, dat is wat journalist en schrijver Arjan Visser al meer dan dertien jaar doet voor de Nederlandse krant Trouw. Sinds enkele jaren bundelt hij die gesprekken in boeken: eerder verscheen een tien-gebodenboek vol gesprekken met cabaretiers en met denkers over spiritualiteit en religie. En nu zijn dus de schrijvers aan de beurt, in een boek dat maar liefst 27 interviews bundelt.
Het zijn niet de minsten die Visser in de praatstoel krijgt: Mulisch, Wolkers en de betreurde Martin Bril. Ook de Belgen zijn met Mortier, Lanoye en Verhulst vertegenwoordigd. Voorts monumenten als Brouwers en Hans Keilson, die er als enige in slaagt om Vissers rigide opbouw-in-tien-vakjes te doorbreken.
Want al is Vissers idee om de decaloog als kapstok te gebruiken best verdedigbaar voor de gesprekken over spiritualiteit (alleszins vormen ze een welkome afwisseling ten opzichte…Lees verder
De journalist/schrijver hanteert sinds 1998 de bijbelse Tien geboden (‘Gij zult niet…’) als strak format voor zijn interviews met Bekende Nederlanders. Deze zijn tweewekelijks te lezen in dagblad Trouw. Deze succesformule levert met enige regelmaat gebundelde uitgaven op, waarvan onderhavige inmiddels de achtste is. Na ‘iedereen door elkaar’ (1999-2006) en thematisch (‘Gesprekken over spiritualiteit’; 2010) is de beurt aan beroepsgroepen: Gesprekken met cabaretiers (2010) en nu met 27 bekende schrijvers, uit de periode 2002-2010, elk met een zeer beknopte inleiding. Van Kluun tot Mulisch, van Wolkers tot Franca Treur, en van Oek de Jong tot Dimitri Verhulst. Openhartige teksten die nooit vervelen. Al was het format ijzersterk, het is ondertussen ook wel een knellend harnas geworden. Het wachten is op de volgende beroepsgroepen, waarbij te denken valt aan politici, musici, wetenschappers – zodat we over een paar jaar van alle BN’ers weten wat zij doen met ‘Gij zult niet echtbreken’. Ho…Lees verder

Over Arjan Visser

Arjan Visser (Werkendam (Noord-Brabant), 13 februari 1961) is een Nederlands journalist en schrijver. In 1991 won hij een literaire prijs met een kort verhaal en maakt sindsdien naam als journalist en interviewer, achtereenvolgens bij Libelle, Nieuwe Revu en dagblad Trouw.

Hij is voornamelijk bekend vanwege zijn lange interviewreeks De tien geboden, waarvan het eerste verscheen in augustus 1997 in de Nieuwe Revu. Deze interviews zijn gebundeld in een zesdelige reeks. De eerste bundeling heet Over smalle wegen, de overige heten alle De tien geboden.

Bibliografie

  • 1998: Over smalle wegen (Uitgeverij Ten Have)
  • 1999: De tien geboden (uitgeverij Ten Have)
  • 2000: De tien geboden (uitgeverij Ten Have)
  • 2001: De tien geboden (uitgeverij Muntinga)
  • 2003: De tien geboden (uitgeverij Muntinga)
  • 2003: D…Lees verder op Wikipedia