Na het overlijden van Jozef Stalin in 1953 breekt er een meedogenloze strijd om de macht uit binnen de politieke elite van de Sovjet-Unie.
Onderwerp
Stalin, Jozef
Taal
Engels
Uitgever
September Film, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
102 min.
Aantekening
Gebaseerd op de graphic novel De dood van Stalin Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836863882
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zwarte komedie van Armando Iannucci (In the loop; Veep), gebaseerd op de graphic novel van scenarioschrijver Fabien Nury en tekenaar Thierry Robin uit 2016. Wanneer Jozef Stalin in maart 1953 een beroerte krijgt, durft niemand van zijn getrouwen een beslissing te nemen, bovendien zijn alle goede dokters door Stalin verbannen. Na Stalins dood heerst er chaos in het Kremlin en ontstaat er een felle strijd om de macht binnen de partij-elite, waaronder Lavrenti Beria (Simon Russell Beale), voormalig hoofd van de veiligheidsdiensten, Nikita Chroesjtsjov (Steve Buscemi) en Georgy Malenkov (Jeffrey Tambor). De recensenten geven 3-4 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Respectvol is de film dan ook allerminst (…) Regisseur en coscenarist Iannucci houdt zich vrij secuur aan de geschiedenis, maar presenteert die als inktzwarte klucht vol venijnige dialogen. Het resultaat is origineel, soms hilarisch en uitermate wrang.’ Pauline Kleijer (Volkskrant 2-5-’18): ‘(…) Kan het wel, lachen om de kliek …Lees verder

Over Armando Iannucci

CC BY 2.0 - Foto van/door Chatham House

Armando Giovanni Iannucci, OBE (Glasgow, 28 november 1963) is een Schots scenarioschrijver, regisseur en producent. Hij is werkzaam in zowel de Britse als Amerikaanse televisie- en filmindustrie en is vooral bekend als de bedenker van de satirische series The Thick of It (2005–2012) en Veep (2012–2019).

Biografie

Armando Iannucci werd in 1963 in Glasgow geboren als de zoon van Italiaanse ouders. Zijn vader Armando was van Napels afkomstig en maakte op zeventienjarige leeftijd deel van de Italiaanse verzetsbeweging. In de jaren 1950 verhuisde hij naar Schotland, waar hij een pizzabakkerij begon in Springburn. Iannucci's moeder werd in Schotland geboren als de dochter van een Italiaanse familie.

In zijn jeugd woonde hij in de buurt van latere acteur Peter Capaldi. Hoewel hun ouders bevriend waren met elkaar leerden de twee elkaar pas op latere leeftijd kennen. Iannucci en Capaldi werken sindsdien regelmatig sam…Lees verder op Wikipedia

Suggesties