Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De oude koning in zijn rijk

Arno Geiger (auteur), Wil Hansen (vertaler)
De Oostenrijkse schrijver (1968-) leert zijn vader, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, op een nieuwe manier waarderen.
Titel
De oude koning in zijn rijk
Auteur
Arno Geiger
Vertaler
Wil Hansen 1949-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der alte König in seinem Exil
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij, 2019 | Andere uitgaves
188 p.
ISBN
9789403157801 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vader van Arno Geiger begon in 1995 te dementeren, althans, toen werden de eerste aanwijzingen van Alzheimer zichtbaar. De ziekte openbaart zich in een sluipend proces, waarbij in eerste instantie niet vast te stellen is of de eigenaardigheden die de patiënt ontwikkelt bij zijn persoonlijkheid horen of onderdeel zijn van zijn ziekte. Bovendien leed vader Geiger onder de scheiding van zijn vrouw en leken zijn gepieker en passiviteit aanvankelijk normaal in dit licht. Pas na enige jaren — als vader diepvriespizza’s met verpakking en al in de oven schuift en zijn sokken in de koelkast legt — wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Vanaf dat moment staat het familieleven in het teken van vaders ziekte en besluit de zoon om een logboek bij te houden. Dit levert vaak tragikomische, absurde en soms ook hilarische taferelen en gesprekken op tussen vader en zoon enerzijds en vader en zijn omgeving anderzijds. Bijvoorbeeld wanneer hij in het verzorgingstehuis met medebewoner Ferde (door …Lees verder
De Oostenrijkse auteur (1968), doorgebroken met 'Met ons gaat alles goed', beschrijft de omgang met zijn vader, die is getroffen door de ziekte van Alzheimer. Tussendoor vertelt hij over diens oorlogservaringen, zijn moeizame huwelijk en zijn gebondenheid aan het geboortedorp. Het begin van de ziekte, die een simpele vergeetachtigheid lijkt, ergert de auteur aanvankelijk, tot hij merkt dat hij niet boos op zijn vader is, maar wel op zijn kwaal. Dit leidt tot een tederheid waardoor vader en zoon dichter bij elkaar komen dan ooit. Geiger schrijft op behoedzame wijze vol empathie met treffende beelden, die soms licht absurdistisch, soms gewoon komisch zijn, maar toch ook een verontrustende en tragische dimensie hebben. Door inhoud en schrijfstijl en de zorgvuldige afwisseling van eenvoudige gebeurtenissen met reflectie is dit een boek voor een groot publiek, dat herkenning en troost zal vinden. In Duitsland winnaar van diverse prijzen. Normale druk.