Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De asielzoeker

Arnon Grunberg (auteur)
+1
De asielzoeker
×
De asielzoeker De asielzoeker

De asielzoeker

Genre:
De verhouding tussen een man en een vrouw bevindt zich op een dieptepunt, als zij opeens trouwt met een asielzoeker, die bij hen in huis komt wonen.
Titel
De asielzoeker
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Editie
25
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2015 | Andere uitgaves
352 p.
ISBN
9789038899879 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vertaler van gebruiksaanwijzingen Beck is een illusieloze man, die genadeloos de realiteit analyseert en ontmaskert. Met zijn vrouw, die 'vogel' wordt genoemd, heeft hij een relatie die vooral op begrip en vriendschap steunt, maar waaruit het lichamelijke aspect allang verdwenen is. Zo gebeurt het dat ze op een dag met een asielzoeker thuiskomt, met wie ze wil trouwen, om hem te helpen. De man trekt, tegen de verwachtingen in, bij het koppel in en vormt een stilzwijgend klankbord. Deze verhaallijn situeert zich in Göttingen, waar de zieke vogel uiteindelijk sterft. Haar laatste wens, een cursus geitenkaas maken, bracht hen ook even naar Frankrijk, maar er gebeurt heel weinig in het verhaal, dat die naam nauwelijks waard is. Eerdere gebeurtenissen spelen zich af in het Israëlische Eilat, waar Becks vrouw in de woestijn dieren bestudeert, en hij zich vooral bezighoudt met het bezoeken van een welbepaald bordeel. Net zoals vogel zich daar het lot aantrekt van 'een mismaakte', is haar …Lees verder
De hoofdpersoon van deze roman tracht een onopvallend leven te leiden, waar hij vroeger ambities had. Het samenleven met zijn vrouw wordt door zijn toedoen steeds pijnlijker, hij ontrafelt elk gevoel tot er niets over is, zij probeert de verworpenen te redden. Opeens trouwt zij met een asielzoeker, die bij hen in huis komt wonen. De man schikt in de situatie uit mededogen met zijn ernstig zieke vrouw. Zo ontstaat een absurde driehoeksverhouding, die soms bijna Reviaans hilarisch is, maar vooral van een peilloos nihilisme. Er is geen hoop en er is geen uitweg. Onontkoombaar komt het tragische einde naderbij, dat alleen niet tragisch is, omdat hij het als een bevrijding ervaart. Kleine druk.

Over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 schreef hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Biografie

Tot 1994

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe leve…Lees verder op Wikipedia