Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het aapje dat geluk pakt

Arnon Grunberg (auteur)
+1
Het aapje dat geluk pakt
×
Het aapje dat geluk pakt Het aapje dat geluk pakt

Het aapje dat geluk pakt

Genre:
Tweede man op de Nederlandse ambassade in Peru, een mooie vrouw en twee schattige dochtertjes: Jean Baptist Warnke is zo tevreden ‘dat het bijna onkies is’. Dan verliest Wamke zich in een gepassioneerde verliefdheid op de jonge Malena. Hij raakt de werkelijkheid volledig uit het oog en laat zich misbruiken voor politieke doeleinden.
Onderwerp
Diplomatie, Ontrouw
Titel
Het aapje dat geluk pakt
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2018 | Andere uitgaves
124 p.
ISBN
9789038806105 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jean Baptist Warnke is een Nederlandse diplomaat (‘met zo’n naam kun je bijna niets anders worden’). Als tweede man op de Nederlandse ambassade in Peru met goede vooruitzichten, een mooie vrouw en twee schattige dochtertjes voelt hij zich zo tevreden ‘dat het bijna onkies is’. Toch knaagt er iets: het gevoel dat zijn leven op een vergissing berust. Hij verliest zich in een gepassioneerde verliefdheid op de jonge Malena. In de ban van zijn passie maakt hij zichzelf belachelijk en ziet hij de aanwijzingen over het hoofd dat Malena hem gebruikt voor politieke doeleinden. Het leidt tot zijn onvermijdelijke ondergang die resulteert in verbittering en vernietigingsdrang op de verontrustende slotpagina’s. Grunberg schreef (oorspronkelijk voor de Literaire Boekenmaand van de Bijenkorf) een vlot lezende, even absurde als spannende novelle vol ironie en venijn over een man met een leeg leven die zich met overgave stort op wat hij ziet als wenkend geluk.

Over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 schreef hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Biografie

Tot 1994

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe leve…Lees verder op Wikipedia