Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het bestand

Arnon Grunberg (auteur)
Een eenzame jonge vrouw zoekt haar heil in de virtuele wereld.
Titel
Het bestand
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2016 | Andere uitgaves
171 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Het tweede bestand
ISBN
9789038802251 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het lichaam is onze vijand

Verdwijnt het lichaam voorgoed in een soort digitaal niemandsland? Arnon Grunberg werpt de vraag op in zijn nieuwe roman Het bestand, waarin elk personage worstelt met zijn lijfelijkheid.

Het is een vaak beproefde en nog steeds af en toe efficiënte marketingtruc. Omhul je nieuwe roman met een waas van geheimzinnigheid. Bewaak de inhoud ervan alsof het de formule voor vernuftig chemisch wapentuig is. En laat de lezer gissen.

Arnon Grunberg en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar haalden het kunstje nog eens van stal voor Het bestand. Maar daar bleef het niet bij. Grunberg liet zich tijdens het schrijven van de roman een elektrodepet op zijn hoofd kleven, in het kader van 'The Quantified Writer'. Tijdens dat experiment wilde de Nederlandse schrijver zijn eigen creativiteit meten en het schrijfproces betrappen. Hersenactiviteit, hartslag en gezichtsuitdrukkingen van Grunberg werden nauwlettend gevolgd.

Toch rees er ook scepticisme. Roel Willems, een hersenwetenschapper van de Radboud Universiteit Nijmegen, wimpelde Grunbergs onderzoek weg als een "leuke stunt". "Ik verwacht dat het onderzoek weinig oplevert voor de wetenschap. Daarvoor lijkt het me te vaag."…Lees verder

Meer klucht dan klacht

Arnon Grunbergs zedenschets van de internetgeneratie is als een grappige tekenfilm.

Als we het over de kenbaarheid van de werkelijkheid hebben, komen we altijd snel uit bij de grotallegorie van Plato. Die komt erop neer dat wij slechts een schaduw kennen van de werkelijkheid. De wereld om ons heen is niet meer dan een slechte kopie van de 'echte' wereld, die zich in een volmaakte wiskundige ordening buiten de grot, in het licht heeft gevormd en die wij niet kunnen waarnemen.

InHet bestand, alweer de dertiende roman van Arnon Grunberg, staat de niet-waarneembaarheid van die 'echte', volmaakte wereld zoals Plato die beschreef centraal. Computernerd Lillian heeft een hekel aan haar lichaam en gaat op in wat Grunberg de betere wereld noemt: internet. In die wereld heeft Lillian wel vrienden (een anarchistische actiegroep) maar geen waarneembaar lichaam. Lillians 'ware leven' speelt zich in de virtuele wereld af.

Na lange jaren van isolement als internetverslaafde op haar meisjeskamer solliciteert ze bij het bedrijf B Clever. Ze wordt 'geroepen' om het bedr…Lees verder

Hoofdpersoon in deze novelle van Grunberg (1971) is de 24-jarige Lillian, een niet al te knappe, eenzame, nog thuis wonende maagd, die na vijf (!) mislukte studies een sociale paria is geworden en zich twaalf uur per etmaal in haar kamertje terugtrekt in een obscuur online wereldje. Daar geilt ze zielloos geile mannen op en voelt ze zich, behalve een oosterse prinses een wraakengel: met behulp van twee virtuele ‘vrienden’ ontmaskert ze een dierenactivist die pedofiel blijkt (en die daarna zelfmoord pleegt). Op advies van haar virtuele mentor, Banri Watanuki, neemt ze een baan aan als receptioniste bij het cybersecuritybedrijf BClever. Daar ontmoet ze Seb en Axel, twee mannen met uiterst (wereld)vreemde opvattingen, met wier hulp ze haar droom, leven zonder lichaam in een volmaakte, online wereld, wil realiseren. Totdat alles escaleert. Herkenbare Grunberg-personages (allegorisch, wereldvreemd, cynisch), prettig leesbare stijl (relatief korte zinnen, veel vergelijkingen, gevatte aforis…Lees verder

Over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 schreef hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Biografie

Tot 1994

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe leve…Lees verder op Wikipedia