Boek
Nederlands

De memoires van Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle (auteur), Steve Thompson (inleider), Paul Heijman (vertaler)
Bundeling van elf korte verhalen met detective Sherlock Holmes en zijn assistent Watson in de hoofdrol.
Titel
De memoires van Sherlock Holmes
Auteur
Arthur Conan Doyle
Inleider
Steve Thompson
Vertaler
Paul Heijman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The memoirs of Sherlock Holmes
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2015 | Andere uitgaves
300 p.
ISBN
9789022572702 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een heruitgave van elf van de in totaal 56 korte Sherlock Holmes verhalen met een inleiding van Steve Thompson, schrijver van het script van de BBC tv-serie ‘Sherlock’. De oorspronkelijke bundel bevatte twaalf verhalen; vreemd is dat ‘The adventure of the cardboard box’ hier niet is opgenomen. Hoewel ongeveer honderd jaar oud hebben de verhalen nog weinig van hun aantrekkingskracht verloren. De stijl van schrijven is soepel en prettig, de sfeer uit die tijd is raak getroffen met veel zaken en attributen waar de moderne lezer met een ironische blik op terugkijkt, maar die destijds heel wezenlijk waren. Ook het misdaadelement kan de moderne thrillerlezer nog steeds boeien, hoewel de detective maar weinig technische hulpmiddelen zoals onderzoek van bloedgroepen en DNA ter beschikking stonden. De argeloze lezer kan op het verkeerde been worden gezet door de omslagillustratie met daarin de hoofdrolspelers uit de in de moderne tijd spelende tv-serie ‘Sherlock’. Men wil wellicht een graantje…Lees verder

Over Arthur Conan Doyle

Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, 22 mei 1859 – Crowborough (Sussex), 7 juli 1930) was een Brits arts die vooral bekend werd als schrijver van verhalen over de detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson. Doyle was een schrijver met een breed oeuvre en publiceerde naast zijn verhalen over Holmes ook nog historische romans, sciencefiction, toneelstukken, poëzie en non-fictie, onder meer parapsychologie en spiritisme.

Leven

Jeugd

Arthur Conan Doyle werd geboren in Edinburgh. Zijn vader Charles Altamont Doyle kwam uit een welgestelde Iers-katholieke familie. De man was echter een alcoholist, die het gezin in ernstige moeilijkheden wist te brengen en uiteindelijk in 1876 in een inrichting eindigde. Zijn moeder, Mary Foley, was daarentegen een goed ontwikkelde vrouw met een grote invloed op Arthur. Haar capaciteiten als verhalenverteller waren groot en inspirerend voor haar zoon.

D…Lees verder op Wikipedia

Suggesties