Voormalig legerarts Watson maakt voor het eerst kennis met de beroemde Sherlock Holmes en diens speurdersmethoden.
Titel
Een studie in rood / Sir Arthur Conan Doyle ; vert. Gert van Santen ; voorwoord door Steven Moffat
Auteur
Arthur Conan Doyle
Vertaler
Gert Van Santen
Inleider
Steven Moffat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A study in scarlet
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014 | Andere uitgaven
221 p.
ISBN
9789022571224 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit eerste boek van Conan Doyle worden de later beroemd geworden hoofdfiguren Sherlock Holmes en dr. Watson geïntroduceerd. Dr. Watson ontdekt al snel dat Holmes zich helemaal verdiept heeft in gepleegde misdaden en deze soms ook zelf oplost, daarbij gebruik makend van de door hem ontwikkelde methode van deduceren en combineren. Als Scotland Yard met het onderzoek naar de moord op een rijke Amerikaan vastgelopen is, wordt de hulp van Sherlock Holmes ingeroepen. Deze weet met behulp van zijn unieke methode de moord op de Amerikaan en de later gepleegde moord op diens secretaris op te lossen. Dit rechtlijnige, wat uitgerekt aandoend verhaal, eerder uitgebracht door o.a. Bert Bakker in '76, is te beschouwen als een vingeroefening voor de latere Sherlock Holmes avonturen. Interessant voor de liefhebbers van een klassieke detective; anderen zullen het verhaal te ouderwets vinden. Nieuwe vertaling en een voorwoord door de Britse scenarioschrijver Steven Moffat. Normale druk en ruime marges.

Over Arthur Conan Doyle

Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, 22 mei 1859 – Crowborough (Sussex), 7 juli 1930) was een Brits arts die vooral bekend werd als schrijver van verhalen over de detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson. Doyle was een schrijver met een breed oeuvre en publiceerde naast zijn verhalen over Holmes ook nog historische romans, sciencefiction, toneelstukken, poëzie en non-fictie, onder meer parapsychologie en spiritisme.

Leven

Jeugd

Arthur Conan Doyle werd geboren in Edinburgh. Zijn vader Charles Altamont Doyle kwam uit een welgestelde Iers-katholieke familie. De man was echter een alcoholist, die het gezin in ernstige moeilijkheden wist te brengen en uiteindelijk in 1876 in een inrichting eindigde. Zijn moeder, Mary Foley, was daarentegen een goed ontwikkelde vrouw met een grote invloed op Arthur. Haar capaciteiten als verhalenverteller waren groot en inspirerend voor haar zoon.

D…Lees verder op Wikipedia