Tijdens het carnaval in Kleef wordt een privé-detective vermoord die aan drie zaken werkte: vergiftigingen, vermoorde renpaarden en bedrijfsspionage.
Titel
Heksenketel / Leenders, Bay, Leenders
Auteur
Artur Leenders Michael Bay Hiltrud Leenders
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Jenseits von Uedem
Uitgever
Baarn: Signature, 2001
220 p.
ISBN
90-6801-747-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geen duo, maar een trio samengesteld uit het Nederlands-Duitse echtpaar Artur & Hiltrud Leenders en Michael Bay, gaat schuil achter de schrijversnaam, die niet zou misstaan op de koperen muurplaat van een advocatenbureau. Het trio is met Heksenketel aan zijn derde misdaadroman toe; eerder verschenen Koningschieten (1999) en Belsazars einde (2000). Vaste ingrediënten in deze romans zijn het Duits-Nederlandse grensgebied gelegen tussen Kleef en Nijmegen (het werk verschijnt oorspronkelijk in het Duits) en de sympathieke figuur van commissaris Toppe. De tekst op het achterplat vermeldt dat fans van het trio fietstochten hebben uitgezet langs de spannende locaties uit hun thrillers. Eén fan heeft zelfs een kruis geplaatst op de plek waar een personage is vermoord. Die lokale bekendheid hebben de auteurs in de eerste plaats te danken aan de aandacht die ze besteden aan het weergeven van de couleur locale en de typische aard van zijn bevolking, wat soms tot uiting komt …Lees verder
Drie misdaden tegelijk in onderzoek: vergiftigingen, vermoorde renpaarden en bedrijfsspionage. En de hoofdinspecteur 'ligt in scheiding' en bemint een ondergeschikte. Wel erg veel voor een boek, dat dan ook een wat overladen indruk maakt. De politiemensen weten uiteraard alle raadsels op te lossen, waarbij overigens gestorvenen uit een bejaardenhuis moeten worden opgegraven. Het verhaal speelt in de streek tussen Kleef en Nijmegen. Er zijn maar liefst drie auteurs die ook nog het 'Trio criminale' heten. Het is allemaal wat veel, maar het boek blijft wel onderhoudend en de diverse verhaallijnen worden netjes door elkaar heen geweven. De vertaling valt te prijzen, de uitgave is keurig verzorgd. Kleine druk.

Suggesties