Boek
Nederlands

De god van kleine dingen

Arundhati Roy (auteur), Christien Jonkheer (vertaler)
Een Indiase tweeling wordt van elkaar gescheiden nadat een Engels nichtje in hun bijzijn om het leven is gekomen. Na 23 jaar worden ze weer herenigd en beleven opnieuw de gebeurtenissen van die tijd.
Onderwerp
Familie, India, Tweelingen
Titel
De god van kleine dingen
Auteur
Arundhati Roy
Vertaler
Christien Jonkheer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The god of small things
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Andere uitgaves
334 p.
ISBN
9789044633788 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Estha en Rahel zijn tweelingen; ze groeien op in een klein stadje in Kerala in het zuiden van India. De familie is welgesteld: grootvader was Rijksentomoloog, ze zijn eigenaar van het Paradise Zuur & Zoetwaren-fabriekje. Rahel, Estha en hun moeder Ammu wonen onder één dak met hun grootmoeder Mammachi, oudtante Baby Kochamma en hun oom Chacko. Diens vrouw Margaret Kochamma heeft hem verlaten en is met haar nieuwe vriend naar Engeland getrokken. Na zijn dood keert zij met haar dochtertje Sophie Mol naar Kerala terug. De hele familie is hoopvol. Maar dan komt een dubbele verschrikking. Sophie Mol verdrinkt tijdens een onbezonnen boottochtje op de rivier; de tweeling krijgt de schuld. En daar bovenop heeft Ammu een relatie met Velutha, een onaanraakbare. Beide gebeurtenissen ontwrichten de familie grondig. Estha en Rachel worden erdoor uit elkaar gerukt en verliezen elkaar voor jaren uit het oog. Het verhaal beweegt zich nu eens naar deze gebeurtenissen toe, dan weer wordt er afstand va…Lees verder
Centraal in deze roman staat een Indiase tweeling, Estha en zijn zus Rahel, geboren in een welvarend maar gespleten gezin. Roy verhaalt over een rampzalig voorval in hun vroege jeugd waarna de twee gescheiden worden en elkaar pas na 23 jaar terugzien, over hun leven en door welke vreselijke gebeurtenissen hun jonge leven gestigmatiseerd werd. Deze geschiedenis van dertig jaar, maar vooral een periode van twee weken, wordt retrospectief in ruim een dag verteld, met een rijk taalgebruik, een inventieve woordkunst en verrassende beeldspraken. Ogenschijnlijk is de roman chaotisch, maar er is een hechte structuur. Constant wordt het hoofdspoor verlaten voor een kleine verhelderende excursie, maar telkens wordt de richting hervonden. Een mengeling van autobiografie en fantasie. De scenarioschrijfster baarde groot opzien met dit romandebuut. Enerzijds werd het alom hoog geprezen, anderzijds wekte het in India wrevel, wat resulteerde in een juridische aanklacht wegens obsceniteit. Een boek da…Lees verder

Over Arundhati Roy

Suzanna Arundhati Roy (Shillong, Meghalaya, 24 november 1961) is een Indiaas (Engelstalig) schrijfster en politiek activiste.

Leven

Arundhati Roy is de dochter van een Syrisch-christelijke moeder en een hindoe-vader, eigenaar van een theeplantage. Haar jeugd bracht ze door in Aymanam, een dorp in Kottayam (district), Kerala. Toen ze 16 was ging ze naar Delhi en startte met een studie aan de Delhi School of Architecture; daar leerde ze ook haar eerste man kennen. In 1984 ontmoette ze haar tweede man, de filmmaker Pradeep Kishen. Hij introduceerde haar in de filmwereld. Ze speelde eerst enkele kleinere rollen en begon later ook draaiboeken te schrijven (In Which Annie Gives it Those Ones, Electric Moon en de televisieserie Banyan Tree).

The God of Small Things

In 1992 begon Arundhati Roy te werken aan haar eerste roman, The God of Small Things…Lees verder op Wikipedia