Leven en carrière van de Braziliaanse Formule 1-coureur (1960-1994).
Titel
Senna
Regisseur
Asif Kapadia
Componist
Antonio Pinto
Taal
Engels
Uitgever
Universal Studios, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
2010
Speelduur
ca. 105 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5050582847444
Plaatsingssuggestie
618.61 (SISO) Auto's ; Autosport (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Documentaire over het leven en de carrière van de Braziliaanse Formule I-coureur Ayrton Senna (1960-1994). In zijn stormachtige carrière werd hij drie keer wereldkampioen, alvorens hij op 34-jarige leeftijd door een tragisch ongeval op het circuit van Imola in Italië dodelijk verongelukte. Via de kartsport kwam Senna met/door zijn grote talent en intense streven naar perfectie in het walhalla van de autosport terecht. In de Formule I fascineerde hij tientallen miljoenen fans, bracht heel Brazilië voortdurend in extase en liet zien de snelste coureur aller tijden te zijn. Extra tragisch was het dat hij, buiten zijn schuld, door een mechanische fout aan zijn bolide in zijn nieuwe renstal, verongelukte en letterlijk in het harnas stierf. Hij was al met een bepaald voorgevoel van start gegaan. Een prachtige en unieke documentaire over een legendarisch coureur, welke voor de talrijke fans van onschatbare en blijvende waarde zal (blijken te) zijn. Bevat als bonus interviews over Senna.

Over Asif Kapadia

Asif Kapadia (Londen, 1972) is een Britse regisseur en documentairemaker. In 2016 won hij een Oscar voor de documentaire Amy (2015), over de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse.

Biografie

Asif Kapadia werd in 1972 geboren in Londen als de zoon van Indiase ouders. Hij groeide op in een islamitisch gezin, dat gek was op sport. Kapadia studeerde aan de Newport Film School, de Universiteit van Westminster en de Royal College of Art.

Gedurende de jaren 1990 schreef en regisseerde Kapadia verschillende korte films. In 2001 maakte hij zijn debuut met de Brits-Indiase avonturenfilm The Warrior. Het leverde hem in 2002 de BAFTA's voor beste Britse film en meest beloftevolle nieuwkomer op.

Na onder meer de Amerikaanse horrorthriller The Return te hebben geregisseerd, maakte Kapadia in 2008 voor het eerst de overstap naar documentaire. Hij regisseerde toen een segment voor de Italiaanse docu Unete…Lees verder op Wikipedia