Boek
Nederlands

Emiel van de Hazelhoeve

Astrid Lindgren (auteur), Philip Hopman (illustrator), Rita Verschuur (vertaler)
Emiel haalt de ene streek na de andere uit. Dit tot ergernis van zijn disciplinaire vader en het melkmeisje, maar tot vertedering van zijn moeder. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Bevat
Titel
Emiel van de Hazelhoeve
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Philip Hopman
Vertaler
Rita Verschuur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Nya hyss av Emil i Lonneberga
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2014
169 p. : ill.
Aantekening
Eerder verschenen de verhalen als 'Michiel van de Hazelhoeve'
ISBN
9789021673066 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundeling van de twee boeken over de 6-jarige Zuid-Zweedse boerenjongen Emiel van de Hazelhoeve (Michiel heet eindelijk Emiel). De belhamel haalt de ene streek na de andere uit, tot ergernis van zijn disciplinaire vader (diaken) en het melkmeisje, en tot vertedering van zijn moeder (die alle streken in schriften opschrijft), de knecht en Emiels jongere zusje. De twee klassieke boeken verschenen in de zestiger jaren. De beschrijvingen van het gezinsleven op een afgelegen boerderij en een dorpsgemeenschap waar de dominee huisbezoeken aflegt om de Bijbel te overhoren, sluiten niet direct aan op de belevingswereld van kinderen anno nu. De streken op zich bieden identificatiemogelijkheden. Verhalende schrijfstijl met gevoel voor (beschouwende) humor. Lange samengestelde zinnen; het taalgebruik is enigszins oubollig. De schrijfster is nadrukkelijk en soms betuttelend aanwezig. De bundel is voorzien van tientallen grote en kleine gewassen pentekeningen, sfeervol, vlot en dynamisch. Voorlezen…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties