Boek
Nederlands

Karlsson en Erik : omnibus

Astrid Lindgren (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Op een goede dag kwam die kleine dikke Karlsson zomaar Eriks kamertje binnenvliegen. Toen voelde Erik zich niet zo alleen meer en was het meteen afgelopen met de verveling, want wat die brutale Karlsson niet allemaal durfde uit te halen!
Bevat
Karlsson van het dak
Karlsson vliegt weer
De beste Karlsson van de wereld
Leesniveau
AVI 9
Titel
Karlsson en Erik : omnibus
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Lillebror och Karlsson pa taget ; Karlsson pa taket flyger igen ; Karlsson pa taget smyger igen
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 1999
351 p.

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het vierde deel van de Astrid Lindgren Bibliotheek is de verzamelomnibus geworden rond het vreemde mannetje Karlsson. De oorspronkelijke verhalen verschenen in drie delen, resp. in 1959, 1962 en 1968. De Nederlandse vertaling uit de jaren '60 en'70 is van de hand van Rita Törnqvist-Verschuur en werd integraal overgenomen. Het enige nieuwe zijn de illustraties.

Het verhaal speelt zich af in het 'moderne' Stockholm. Het jongetje Erik heeft werkende ouders. Hij is het nakomertje, een oudere broer en zus zijn dol op hem, maar hebben het vooral druk met hun eigen leven. Erik wil dolgraag een hond voor zijn verjaardag, maar mama en papa zien dat niet zitten. Op een dag krijgt hij bezoek van een vreemd kereltje, dat met behulp van een propeller op zijn rug in Eriks kamer binnenvliegt. Of Karlsson een kind of een volwassene is, wordt in het midden gelaten. Hij zegt van zichzelf: "Ik ben een man in zijn beste jaren". Erik is best gelukkig met zijn bijzondere speelkameraad, hoewel Karlss…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties