Boek
Nederlands

Kijk, Madieke het sneeuwt !

Astrid Lindgren (auteur), Ilon Wikland (illustrator)
+1
Kijk, Madieke het sneeuwt !
×
Kijk, Madieke het sneeuwt ! Kijk, Madieke het sneeuwt !
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Liesbet gaat stiekem achterop een arreslee staan, die plotseling gaat rijden om pas in het bos tot stilstand te komen. Prentenboek met paginagrote, sfeervolle aquarellen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Winter
Titel
Kijk, Madieke het sneeuwt ! / Astrid Lindgren ; tek. van Ilon Wikland
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Ilon Wikland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Titta Madicken, det snoar !
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2004 | Andere uitgaves
32 p. : ill.
ISBN
90-216-0995-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als Madieke en haar zusje wakker worden, blijkt het gesneeuwd te hebben. De volgende dag is Madieke ziek en Liesbet mag alleen mee naar de stad om kerstcadeautjes uit te zoeken. Ze gaat achter op een arreslee staan, maar die gaat plotseling rijden en pas in een groot bos kan ze er af. Ze verdwaalt. Als 's avonds vader en moeder tevergeefs van hun zoekactie terugkeren, blijkt Liesbet - intussen door anderen gevonden en thuisgebracht - prinsheerlijk bij Madieke in bed te liggen slapen. Prachtig uitgevoerd boek, gebonden, stevige kaft. De tekst is in tweekolommendruk. Per twee pagina's is hooguit een halve bladzijde tekst. Goedlopende prentvertelling met aandacht voor detail in correct Nederlands. Overzichtelijke bladspiegel. Sfeervolle, sprookjesachtige en nostalgisch aandoende paginagrote aquarel. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Kijk, Madieke het sneeuwt!

Winters als deze in de boeken van Astrid Lindgren kennen wij niet meer. Maar Madieke kan er in dit boek ook niet van genieten, want ze is ziek. Zo komt het dat haar zusje Liesbet alleen met Alva in de stad kerstinkopen mag doen. Maar het winkelen loopt voor Liesbet anders af dan ze had gedacht. En Madieke, die moet van binnen toezien hoe Liesbet het hele dorp in rep en roer zet. De originele tekeningen van Ilon Wikland sluiten naadloos aan bij de warme sfeer in het boek. Een klassieker en een bijzonder geschikt winterboek om voor te lezen en om zelf te lezen vanaf acht jaar.


Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties