Boek
Nederlands

Lotta kan al fietsen

Astrid Lindgren (auteur), Ilon Wikland (illustrator)
+1
Lotta kan al fietsen
×
Lotta kan al fietsen Lotta kan al fietsen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Lotta (5) wil leren fietsen, daarom steelt ze de fiets van de buurvrouw. De pret is uit wanneer ze ermee valt. Wat krijgt ze voor haar verjaardag van haar vader? Prentvertelling met gedetailleerde tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fietsen
Titel
Lotta kan al fietsen
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Ilon Wikland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Visst kan Lotta cykla
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2010 | Andere uitgaves
[32] p. : ill.
ISBN
9789021618050 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Beweging - Sport (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De verhaaltjes over Lotta, een van de kinderen uit de Kabaalstraat, zijn al meer dan dertig jaar oud. Maar de thematiek van Lotta kan al fietsen is zo tijdloos dat het vast nog aan enkele generaties kinderen kan voorgelezen worden. In zekere zin vind ik het vreemd dat dit prentenboek heruitgegeven wordt met de oorspronkelijke, inmiddels ook al klassiek geworden prenten van Ilon Wikland. Terwijl Ploegsma er juist voor koos om in de nieuwe uitgaven van Lindgrens grote werken (in de Astrid Lindgren Bibliotheek) de illustraties te moderniseren en te laten uitvoeren door jonge Nederlandse illustratoren. Het oogt dan ook een beetje vreemd om de nostalgische prenten van Wikland in kleur te zien, zeker wanneer het op sommige prenten vrij felle geel- of blauwtinten betreft. Ik weet niet of Wikland zelf verantwoordelijk is voor die kleurige modernisering van haar illustraties. Hoewel vreemd, vind ik de combinatie van klassiek en modern zeker niet onaantrekkelijk.

Nu Lotta bijna vi…Lees verder
Een fijn geïllustreerd humoristische prentvertelling over een 5-jarig meisje dat zo graag wil fietsen. Omdat ze zelf alleen maar een driewieler heeft, 'leent' ze de fiets van haar buurvrouw. Dit in soepele stijl geschreven verhaal geeft met grote gevoeligheid de emoties van Lotta weer. Intuïtief zullen kinderen dit herkennen. Op de levendige, vrolijk gekleurde illustraties, die goed bij de tekst aansluiten, is enorm veel te zien. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties