Boek
Nederlands

Lotta versiert een kerstboom

Astrid Lindgren (auteur), Ilon Wikland (illustrator)
+1
Lotta versiert een kerstboom
×
Lotta versiert een kerstboom Lotta versiert een kerstboom
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als Lotta's vader voor Kerstmis geen kerstboom heeft kunnen krijgen omdat ze waren uitverkocht, gaat Lotta op weg om een kerstboom te versieren. Prentenboek met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Lotta versiert een kerstboom / Astrid Lindgren ; met tek. van Ilon Wikland
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Ilon Wikland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Visst kan Lotta nastan allting
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2016 | Andere uitgaves
[30] p. : ill.
ISBN
9789021617350 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitgeverij Ploegsma heeft de afgelopen jaren zowat alle romans van Astrid Lindgren in de 'Astrid Lindgren Bibliotheek' heruitgegeven, en voorziet daarbij de meeste werken van nieuwe illustraties door Nederlandse illustratoren. Toch blijven er nog enkele schaarse prentenboeken over met de klassieke prenten van Ilon Wikland. Na Lotta kan al fietsen verscheen Lotta versiert de kerstboom in een groot en kleurig prentenboekenformaat. Terwijl de figuren van Ilon Wikland iets ouderwets en klassieks uitstralen, ogen de prenten in zekere zin modern. Daar draagt zeker de soms originele inkleuring toe bij, waarvan ik niet weet of die door Wikland zelf of met behulp van een computer werd gedaan. Maar ook het wat vreemde, verwrongen perspectief waarmee we op een dubbelpagina vaak vanboven af op een kamer, een bed of een dorpje kijken, heeft iets heel moderns.

Lotta, het vijfjarige jongste zusje van Jonas en Mia-Maria, schept er graag over op dat ze eigenlijk alles kan. Ze help…Lees verder
De 5-jarige Lotta is stoer en kan bijna alles, maar soms gaat er wel eens iet mis. Ze hoort dat haar vader geen kerstboom heeft kunnen kopen omdat alle kerstbomen uitverkocht zijn en dat ze dit jaar dus geen kerstboom zullen hebben. De chauffeur van een vrachtwagen met kerstbomen weigert Lotta er een te verkopen en scheurt weg met zijn wagen. Gelukkig voor Lotta valt er een boom van de wagen. Samen met een benzinepomphouder bindt ze deze kerstboom op haar slee. Thuisgekomen zijn haar broertje en zusje in tranen omdat ze dit jaar geen kerstboom zullen hebben. Maar als Lotta verteld wat er gebeurd is, is iedereen blij. Een paar dagen later versieren ze met z'n allen de kerstboom en zijn ze trots op die stoere Lotta, die bijna alles kan. De vele gestileerde en kleurrijke in waterverf uitgevoerde illustraties zijn voor een deel bladzijvullend. Enkele van de illustraties geven de kijker de indruk van een bovenaanzicht in groothoekperspectief. De behoorlijke hoeveelheid tekst, afgedrukt in …Lees verder

Lotta versiert een kerstboom

Dit boek uit 1975 is aan zijn vierde druk toe. Het vertelt over de vijfjarige Lotta die vol vertrouwen is dat ze alles kan. Het is een leuk, gezellig boek dat menig ouder met plezier in de kersttijd aan zijn/haar kroost zal vertellen. Ondanks de hoge leeftijd, kan dit verhaal nog steeds kinderen boeien en zitten er herkenbare elementen in. Het feit dat een vijfjarige alleen op weg gaat (dat kon toen nog!) en zoveel grootse zaken onderneemt, stoort geenszins. De authentieke prenten zijn niet ouderwets maar 'vintage' en daardoor weer hip en aantrekkelijk.


Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties