Boek
Nederlands

Madieke van het rode huis

Astrid Lindgren (auteur), Annet Schaap (illustrator), Rita Verschuur (vertaler)
Madieke en haar zusje Liesbet beleven aan het begin van de 20e eeuw allerlei kleine avonturen in hun Zweedse dorp. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Gezin
Titel
Madieke van het rode huis
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Annet Schaap
Vertaler
Rita Verschuur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Madicken
Editie
zevende, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2015 | Andere uitgaves
167 p. : ill.
ISBN
9789021674285 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Madieke en haar zusje Liesbet beleven allerlei spannende avonturen in hun dorp. Het verhaal speelt zich af in Zweden, aan het begin van de 20e eeuw. Madieke is een ondeugend meisje dat steeds weer iets anders verzint om te spelen. De spelletjes van de zusjes beginnen met een leuk idee, maar eindigen vaak in een gevaarlijke en spannende situatie. Toch loopt het altijd goed af. Madieke en Liesbet hebben vaak onenigheid, maar dat maken ze altijd weer goed. Er worden veel verhalen uit de Bijbel nagespeeld. Een groot deel gaat over Kerstmis en Pasen. Het verhaal is voorzien van veel luchtige zwart-wittekeningen. Omdat het geheel vanuit het perspectief van de kinderen wordt beschreven is het herkenbaar en vaak levensecht voor de doelgroep. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Madieke van het rode huis

'Madieke van het rode huis' is een verhalenbundel met Madieke in de hoofdrol. Het meisje woont op de Berkenheuvel met haar ouders en kleine zusje Liesbet. Ze is een ondernemend kind, onbevangen, ondoordacht en impulsief, waardoor wat ze doet vaak fout loopt. Ze heeft de gekste invallen, zoals met een paraplu van het dak springen, haar zusje als slaaf verkopen of door sneeuw en ijs naar de afgelegen Appelhof trekken. Madieke heeft gelukkig nooit kwaad in de zin en hoewel het inzicht steeds te laat komt, heeft ze snel berouw.

Al met al is het allemaal heel onschuldig en gelukkig wordt ze omringd met veel warmte. Dat is wel anders bij Abbe, de jongen van de buren, die Madieke wel eens voor gek durft zetten. Hoewel dit niet wordt uitgesproken voel je onderliggend een schrijnend verhaal van compleet ontbreken van zorg en gezelligheid. De jongen werkt hard terwijl de vader drinkt en de moeder alles goedpraat. Maar ’s avonds luistert hij stiekem in het donker onder het raam naa…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties