Daisy
Nederlands

Ronja de roversdochter

Astrid Lindgren (auteur)
+1
Ronja de roversdochter
×
Ronja de roversdochter Ronja de roversdochter

Ronja de roversdochter

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Ronja en Birk willen niet meedoen aan de ruzie tussen hun vaders, die beiden gevreesde roverhoofdmannen zijn. Zij kiezen voor de natuur, maar krijgen daar te maken met gevaarlijke vogelheksen en aardmannen. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 9, AVI M7
Titel
Ronja de roversdochter
Auteur
Astrid Lindgren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Ronja Rövardotter
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
5:16
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Ploegsma
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door singer-songwriter en stemactrice Beatrice van der Poel. De roversfamilies Mattis en Borka zijn al eeuwenlang elkaars aartsvijanden. De respectievelijke dochter Ronja en zoon Birk wensen die traditie niet voort te zetten. Ze redden elkaars leven, verklaren zich broer en zus en verspelen daardoor (tijdelijk) de ouderlijke liefde. Door hun vasthoudendheid en overtuiging brengen ze de families tot elkaar. Een echt Lindgren-verhaal met angstwekkende vogelheksen en aardmannen, in balans gebracht door de liefde van de kinderen voor elkaar en voor de natuur. Niet-moraliserende symbolische boodschappen; geweld en grof taalgebruik zijn functioneel. Kinderen en dieren worden serieus genomen, hebben zelfbeschikkingsrecht en komen voor zichzelf op. Erg zorgvuldig uitgevoerd en vooral menselijk verhaal dat kinderen vanaf ca. 10 jaar in zijn ban zal houden.

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties