In Alabama anno 1965 worden vreedzame protestmarsen tegen rassenongelijkheid georganiseerd door Martin Luther King van Selma naar Montgomery.
Titel
Selma
Regisseur
Ava DuVernay
Acteur
David Oyelowo Tom Wilkinson 1948- Carmen Ejogo 1973- Tim Roth Oprah Winfrey
Taal
Engels
Uitgever
E One, 2015
1 blu-ray
Speelduur
ca. 131 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045245269

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op waarheid gebaseerd drama onder regie van Ava DuVernay met David Oyelowo, Tom Wilkinson en Oprah Winfrey. Burgerrechtenactivist Martin Luther King riep in 1965 op tot vreedzame protestmarsen voor gelijke stemrechten voor Afro-Amerikanen. De mars van Selma naar Montgomery werd op bloedige wijze de kop ingedrukt, wat zorgde voor veel schokkende reacties bij de Amerikaanse bevolking én wereldleiders. President Lyndon B. Johnson werd zodoende gedwongen om gelijke stemrechten te geven aan Afro-Amerikaanse burgers. Ab Zagt (AD 19-2-’15) noemt het een aangrijpende en onthullende film: ‘Selma is geen hoogstaande cinema, maar wel een effectief filmdrama dat voor jongere generaties een paar belangrijke geschiedenislessen bevat.’ Jelle Schot (Cinema.nl 19-2-’15) geeft 4 sterren en zegt: ‘Selma is een warmbloedige, aangrijpende en zelfs komische film, die de strijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging volledig recht doet. En bovendien pijnlijk actueel: niet alleen vanwege de recente protes…Lees verder

Over Ava DuVernay

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariemaye (talk)

Ava DuVernay (Long Beach (Californië), 24 augustus 1972) is een Amerikaans filmregisseuse, producer, filmdistributeur en filmpromotor.

Biografie

DuVernay groeide op in Lynwood (Californië) en Compton (Californië) bij haar moeder en stiefvader, samen met haar twee zussen. Haar tante, Denise Sexton, een verpleegkundige en actrice in het lokale theater, introduceerde haar in de filmwereld. DuVernay studeerde af aan de universiteit van Los Angeles in 1995, waar ze Engels en Afrikaans-Amerikaanse studies volgde. Ze begon als journaliste bij CBS News, maar schakelde later over naar de reclamewereld. Ze werkte ook als junior-publiciteitsagent voor FOX, Savoy Pictures en andere pr-bedrijven alvorens in 1999 haar eigen agentschap op te richten, DuVernay Agency, later omgevormd naar DVA Media + Marketing. De firma werd bekroond en verzorgde marketing en publiciteit voor meer dan 100 films en televisieprojecten.

In 2008…Lees verder op Wikipedia

Suggesties