Boek Nederlands

De honderd waterputten van Salaga

De honderd waterputten van Salaga

Aminah woont met haar vader, zijn twee vrouwen en hun kinderen in een afgelegen dorp. Haar idyllische leven wordt bruut verstoord als op een dag gemaskerde mannen hun huis aanvallen, alles in brand steken en haar ontvoeren. Wurche groeit op in een vooraanstaande familie, die rijk is geworden door de slavenhandel. De handel en macht van haar familie worden bedreigd door Ashanti, Britse en Duitse tr
Onderwerp
Ghana Slavernij
Titel
De honderd waterputten van Salaga
Auteur
Ayesha Harruna Attah
Vertaler
Annelies De hertogh Els De Roon Hertoge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hundred wells of Salaga
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2018
270 p. : ill.
Aantekening
Publicatie in samenwerking met Oxfam Novib
ISBN
9789492086846 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels
Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ambivalentie in Ghana

Toen Ayesha Harruna Attah (1983) onderzoek ging doen naar slavernij in haar geboortestreek, het noorden van Ghana, wilde niemand met haar praten. Ze had ontdekt dat een overovergrootmoeder slaaf was, maar over die vrouw zwegen alle familieleden. Het taboe op het slavernijverleden is enorm in Ghana. Ook daarom wilde Attah een historische roman schrijven, en dat werd De honderd waterputten van Salaga. Het verhaal van twee vrouwen, afwisselend verteld.

Wurche is een adellijke dochter van een machtige vader in Salaga, dankzij de waterbronnen een bruisend kruispunt van handelswegen - ook die van slavenhandelaren. Aminah groeit op veel verder naar het noorden, in Botu, een fourageerplek langs een belangrijke karavaanroute van de Sahelsteden naar het zuiden. Haar vader is een beroemde schoenmaker, die zijn waar verkoopt op reizen naar andere steden. Tot hij niet meer terugkomt.

Er hangt altijd dreiging in de lucht in het leven van Aminah. Attah roept die krachtig op. Aminahs moeder en de hele familie verdienen aan de komst van de handelaren door voedsel te verkopen, maar ze wantrouwen de mannen op hun paarden of dromedarissen die de lange stoet gevangengenomen mannen, vrouwen en kinderen voortdrijven. Wanneer zullen Aminah en haar dierbaren aan de beurt zijn? Die dag komt onherroepelijk en zo belandt Aminah na een lange en barre voettocht in Salaga en wordt verkocht als slavin, uiteindelijk die van Wurche.

De ongelijke …Lees verder