Daisy
Nederlands

De keizer of het oog van de storm : roman

Baltasar Porcel (auteur), Frans Oosterholt (vertaler), Johan Depoortere (verteller)
Een overlevende van de Slag bij Bailén (Spanje, 1808) onderzoekt wat er na de slag is gebeurd met zijn kameraad en met zijn grote liefde.
Titel
De keizer of het oog van de storm : roman
Auteur
Baltasar Porcel 1937-2009
Vertaler
Frans Oosterholt
Verteller
Johan Depoortere  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Catalaans
Oorspr. titel
L'emperador o l'ull del vent
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Speelduur
9:18
Oorspr. uitgever
Menken Kasander & Wigman Uitgevers
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Honoré Grapain (ik-figuur), overlevende van de Slag bij Bailén (1808), onderzoekt het lot van zijn kameraad Gérard de Fleury, net als Napoleon een Corsicaan, en Alòdia, de grote liefde van de verteller. Daarbij komt de Franse nederlaag bij Bailén en het lot van de krijgsgevangenen aan bod. Uiteindelijk worden die verscheept naar het eiland Cabrera, dicht bij Mallorca. De auteur (Mallorca, 1937-2009) was een belangrijk Catalaans schrijver met een uitgebreid, onder andere 'Els escorpins' (1965), 'Cavalls cap a la fosca' (1975) en 'Les primaveres i les tardors' (1986). Dit meermalen bekroonde werk is intrigerend doordat we getuige zijn van een vergeten oorlog met het eerste concentratiekamp en de corrumperende invloed van macht. De vorm met brieven, interviews, getuigenverklaringen en manuscriptdelen is origineel. Met een nawoord van vertaler Oosterholt over de schrijver, zijn werk en invloed op het culturele leven. Dit werk in vlotte vertaling zal liefhebbers van historisch getinte boek…Lees verder

Over Baltasar Porcel

CC BY 3.0 - Foto van/door Museu d'Història de Catalunya (fotògraf: Pep Parer)

Baltasar Porcel i Pujol (Andratx, 14 maart 1937 - Barcelona, 1 juli 2009) was een Catalaans schrijver en journalist.

Als schrijver publiceerde Porcel een lange lijst werken in het Catalaans in de meest diverse genres, zoals romans, reisverhalen, toneelwerk en essays. Zijn werk werd vertaald in het Nederlands, Castiliaans, Engels, Frans, Italiaans en Vietnamees. Porcel kreeg diverse onderscheidingen, zoals de Premi Sant Jordi de novel·la, de Premi Josep Plá en de Premi Ramón Llull.

Als journalist werkte hij mee aan La Vanguardia, Última Hora en bij Catalunya Ràdio. In 2000 werd hij voorzitter van het Institut Català de la Mediterrània. Porcel overleed in juli 2009 aan een hersentumor.

Werken (selectie)

Suggesties