Boek
Nederlands

Mens en dier : vriend of vijand ?

Ook verschenen als Huilen met de wolven

Barbara Noske (auteur)

Mens en dier : vriend of vijand ?

Ook verschenen als Huilen met de wolven

In de reeks:
Kritisch-filosofische en antropologische studie.
Titel
Mens en dier : vriend of vijand ?
Ook verschenen als
Huilen met de wolven
Auteur
Barbara Noske
Taal
Nederlands
Editie
Bew. en geactualiseerde ed.
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2001
255 p.
ISBN
90-417-0297-0
Plaatsingssuggestie
595 (SISO) Dieren ; Dieren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

B. Noske, van huis uit antropologe, beschrijft hoe dieren in de loop der tijd in de westerse wereld tot object gemaakt zijn en pleit voor een benaderingswijze waarin recht wordt gedaan aan de eigen waarde van het dier. Ze beschrijft materiële aspecten van de mens-dier relatie, waaronder het domesticatie-proces en de bio-industrie, maar ook de ontwikkeling van de wetenschap, filosofie en ethiek. De (dis-)continuïteit tussen mens en dier wordt besproken: wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Ten slotte wordt ingegaan op de noodzaak van een antropologie van dieren. De auteur is niet de eerste die deze zinnige boodschap brengt, en hetzelfde geldt met betrekking tot andere deelonderwerpen: vele zijn in andere uitgaven ook en soms diepgaander behandeld. Het brede overzicht maakt dit boek echter tot een nuttige uitgave; de lezersgroep zal waarschijnlijk beperkt blijven tot academisch geschoolden. Paperbackeditie, kleine druk.

Over Barbara Noske

Barbara Miriam Noske (Bussum, 6 september 1949) is een Nederlands cultureel antropologe en filosofe, werkzaam aan het Research Institute for Humanities and Social Sciences van de Universiteit van Sydney.

Ze is dochter van musicoloog Frits Noske en kinderarts/zangeres Jeanne Albertine Noske-Fabius.

Werk

Noske houdt zich vooral bezig met de mens-dierrelatie. Ze probeert te bepalen of en waar er scheidslijnen liggen en waar niet, vanuit onder meer wetenschappelijke, ethische en historische invalshoek.

Voor haar boek Al liftend trok ze liftend door onder meer Canada, en Australië en de Sahara.

Academisch

Noske studeerde af in de sociaal-culturele antropologie en promoveerde in 1988 op het werk 'Huilen met de wolven' in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Noske deed ook nadien onderzoek naar - en gaf les in - onder meer milieu-ethiek, ecologie en ec…Lees verder op Wikipedia