Na de dood van zijn vader trekt een yup noodgedwongen met zijn oudere broer, een autist, per auto dwars door de VS
Titel
Rain man
Regisseur
Barry Levinson
Scenarist
Ronald Bass
Componist
Hans Zimmer 1957-
Acteur
Dustin Hoffman Tom Cruise
Taal
Engels
Uitgever
Metro Goldwyn Mayer, © 2011 | Andere uitgaves
1 blu-ray
Oorspr. opname
1988
Speelduur
ca. 134 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Engels voor slechthorenden
EAN
5051888254066

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Drama uit 1988 onder regie van Barry Levinson (Sleepers; Man of the year). Charlie Babbitt (Tom Cruise) is een snelle verkoper van sportwagens die in korte tijd rijk wil worden. Als hij bericht krijgt dat zijn vader is overleden, verwacht hij een grote erfenis. Tot Charlie's verbazing heeft zijn vader hem onterfd ten gunste van de inrichting waar zijn oudere, autistische broer Raymond (Dustin Hoffman), van wiens bestaan hij niets wist, verblijft. Charlie ontvoert Raymond, eist de helft van de erfenis als losgeld en vertrekt, in de oude Buick van hun vader, van Cincinnati, Ohio, richting Los Angeles. Trouw (17-3-'89: '(...) een spannend verhaal met twee briljante acteurs.' Huib Stam (Volkskrant): 'Het kleine wonder van Rain Man schuilt in de personage dat Hoffman speelt. (...) een autist met geniale trekjes, een originele nieuwkomer.' De film is bekroond met vier Oscars waaronder 'Beste acteur' voor Hoffman, een Golden Globe en de Gouden Beer van het filmfestival van Berlijn. Met extra's.

Over Barry Levinson

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Barry Levinson (Baltimore, 6 april 1942) is een Amerikaanse regisseur, scenarist, acteur en filmproducent. Hij won in 1989 voor de film Rain Man (1988) een Oscar voor Beste Regie.

Biografie

Jeugd

Barry Levinson werd geboren in Baltimore in de Verenigde Staten. Hij was de zoon van Vi en Irvin Levinson. Hij studeerde af aan de universiteit van Washington. Vervolgens trok hij naar Los Angeles waar hij aan de slag ging als acteur en scenarist. Hij heeft een tijdje een appartement gedeeld met drugssmokkelaar George Jung.

Carrière

Levinson begon met het schrijven voor televisieprogramma's zoals The Marty Feldman Comedy Machine, The Lohman and Barkley Show, The Tim Conway Show en The Carol Burnett Show. Op 13 december 1977 trouwde hij met scenariste Valerie Curtin. Samen schreven ze het scenar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek