Boek
Nederlands
De belevenissen van vijf vrienden van begin twintig tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in de Verenigde Staten eind jaren '60.
Titel
Sixty-six
Auteur
Barry Levinson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sixty-six
Uitgever
's-Gravenhage: BZZTôH, 2005
288 p.
ISBN
90-453-0376-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1966 in Baltimore spelend coming of age verhaal over de belevenissen van vijf vrienden van begin twintig met als achtergrond de issues van die tijd (Vietnamoorlog, drugs, Burgerrechtenbeweging). Verteller Bobby heeft zijn rechtenstudie opgegeven voor een baantje bij het lokale tv-station. Neil staat op het punt als soldaat naar Vietnam te gaan, Ben trouwt met zijn vriendinnetje en gaat werken in de autoshowroom van zijn schoonvader en dan is er nog het filosofische duo Turko en Eggy. Ze ontmoeten elkaar regelmatig in de Hilltop Diner en bespreken met elkaar hun verwachtingen, problemen, illusies en desillusies, liefdes, belevenissen etc. Vlot en beeldend geschreven, op persoonlijke ervaringen berustend nostalgisch sfeerverhaal waarin niet veel bijzonders gebeurt, maar dat een aardig beeld geeft van jong zijn en groeipijn in Baltimore op het breukvlak tussen de veilige, wat saaie jaren vijftig en de stormachtige jaren zestig. Barry Levinson groeide op in Baltimore en is de regisseur…Lees verder

Over Barry Levinson

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Barry Levinson (Baltimore, 6 april 1942) is een Amerikaanse regisseur, scenarist, acteur en filmproducent. Hij won in 1989 voor de film Rain Man (1988) een Oscar voor Beste Regie.

Biografie

Jeugd

Barry Levinson werd geboren in Baltimore in de Verenigde Staten. Hij was de zoon van Vi en Irvin Levinson. Hij studeerde af aan de universiteit van Washington. Vervolgens trok hij naar Los Angeles waar hij aan de slag ging als acteur en scenarist. Hij heeft een tijdje een appartement gedeeld met drugssmokkelaar George Jung.

Carrière

Levinson begon met het schrijven voor televisieprogramma's zoals The Marty Feldman Comedy Machine, The Lohman and Barkley Show, The Tim Conway Show en The Carol Burnett Show. Op 13 december 1977 trouwde hij met scenariste Valerie Curtin. Samen schreven ze het scenar…Lees verder op Wikipedia