Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Levenslang : een blik achter de tralies van de Belgische gevangenissen

Levenslang : een blik achter de tralies van de Belgische gevangenissen

Beschrijving van het sterk verouderde Belgische gevangeniswezen en het bijbehorende justitie͏̈le systeem aan de hand van ervaringen van gevangenen en personeelsleden van penitentiaire inrichtingen.
Titel
Levenslang : een blik achter de tralies van de Belgische gevangenissen
Auteur
Bart Demyttenaere
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2002 | Andere uitgaves
345 p.
ISBN
90-223-1565-7
Plaatsingssuggestie
395.83 (SISO) Gevangenissen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met de titel geeft de auteur aan dat een gevangenisstraf een leven lang bepalend kan zijn. In dit boek wordt de lezer een blik gegund achter de tralies van het Belgische gevangeniswezen en het daarbij behorende justistiële systeem. Via persoonlijke verhalen van een aantal langgestraften en de meningen van personeelsleden uit diverse inrichtingen komt het beeld van een sterk verouderd en een aan de rand van de samenleving staand strafsysteem naar voren. De duidelijke beschrijving van de strafsystemen, de functies van de diverse burelen binnen het justitieapparaat en het weergeven van de mening van de vrije burger maken dit boek uitermate compleet. De noodzakelijke statistieken zijn gewoon boeiend vanwege de bijgeplaatste tekst. Duidelijk wordt dat het systeem van gevangenhouding en maatschappelijke opvang van (ex)gedetineerden in België sterk achter loopt bij bijvoorbeeld Nederland en de Scandinavische landen. Onder meer vanwege alle commotie rond de behandeling van de zaak Dutroux en …Lees verder

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia