Boek
Nederlands
Onverwacht moet de vader van Gijs en Lise naar Parijs. Nu kan hun vakantie niet doorgaan. Moeder bedenkt daar een oplossing voor. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Zakenreis / Bart Demyttenaere en Wouter Kersbergen ; met tek. van Gerd Stoop
Auteur
Bart Demyttenaere Wouter Kersbergen
Illustrator
Gerd Stoop
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2002
77 p. : ill.
ISBN
90-76-90026-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is het vierde verhaal over broer en zus Gijs en Lise. Vader heeft eindelijk een week vrij en er staan allerlei leuke uitstapjes op het programma. Tot een onverwachte zakenreis roet in het eten gooit. Moeder, Gijs en Lise zijn niet te spreken over vaders verbroken belofte en ze nemen wraak. Ze volgen hem naar Parijs, boeken een kamer in hetzelfde hotel, maar proberen geheim te blijven. Voor Lise en Gijs is dit een ideale gelegenheid om wat practical jokes op hun vader uit te proberen.

Het verhaal leest vlot en is, hoe onwaarschijnlijk de gebeurtenissen ook, best grappig en origineel. Toch zouden wat meer verf, wat meer oog voor detail en entourage de vriendelijke plagerijen dikker in de verf gezet hebben en gekke situaties knotsgek gemaakt hebben. Jonge lezers mogen best uitgedaagd worden, ook wat humor betreft. [Jet Marchau]
Gijs en Lise verheugen zich op een vakantieweek. Samen met hun ouders hebben ze leuke uitstapjes uitgestippeld. Maar dan komt vader met de vervelende verrassing, dat hij plotseling op zakenreis naar het buitenland moet. Wat vader dan niet weet is, dat zijn twee kinderen met hun moeder naar datzelfde hotel in Parijs gaan. Ze verblijven een week lang in een hotelkamer die pal boven die van vader ligt. Allerlei grappige en spannende taferelen volgen. Het verhaal bestaat uit kleine hoofdstukjes. De zinnen zijn kort, de woorden eenvoudig. In deze vlotte vertelling overheerst de humor boven de vele onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Voelbaar is de spanning: zal vader ontdekken dat Gijs, Lise en hun moeder in zijn buurt zijn? De zwartwittekeningen maken door hun eenvoud soms een knullige indruk. De harde omslag is wel aantrekkelijk. Voor school en thuis zowel als leesboek geschikt als om uit voor te lezen. Dit boek is het vierde deel in een reeks*.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties