Boek
Nederlands

Verzet!

Bart Koubaa (auteur)
Een man heeft een obsessie met het stiekem verplaatsen van objecten, wat mensen in verwarring brengt, maar ook ingrijpender gevolgen lijkt te hebben.
Titel
Verzet!
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2013
124 p.
ISBN
9789491738104 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

VERZET!

VERZET! ***

Bart Koubaa , Voetnoot, 128 blz., ? 12,00.

Trickland heet het schilderij dat Michaël Borremans in 2002 maakte en waarop elf traditioneel geklede vrouwen op hun knieën aan het werk zijn in een miniatuurlandschap. Toen Bart Koubaa het voor het eerst zag, ervoer hij een déjà vu en later besloot hij erover te schrijven. Verzet! zou je een fantastische vertelling kunnen noemen waarin dit schilderij centraal staat, of een zoektocht naar de relevantie van het doek voor het leven en het denken van Koubaa. Beginnen doet het boek heel conventioneel: met het verhaal van een jongen die zijn opstandigheid tegen zijn omgeving kanaliseert in kleine verzetsdaden. Hij verplaatst zaken - 'verzet' ze in het dialect - en brengt anderen zo uit hun evenwicht. De jongen woont in het landschap op het schilderij en besluit om eruit te stappen, wat hem bij een ingrijpender verzet brengt, politiek van aard, ook al is niet altijd duidelijk aan welke kant hij staat. Waarom hebben pra…Lees verder

Voor zijn roman Verzet! vond Bart Koubaa inspiratie bij het schilderij Trickland van Michaël Borremans, die ook zelf even zijn opwachting maakt in het verhaal. Op het werk staan elf reuzinnen afgebeeld die ogenschijnlijk handarbeid verrichten, maar alleen al door hun grootte het dorp waar zij staan afgebeeld, beheersen. Zo lezen we over Trickland: ‘Had Borremans de reuzinnen geschilderd om ons in de gaten te houden, om ons zondaars in het gehucht te straffen uit liefde? Of moesten zij ons op de grenzen van de fysische werkelijkheid wijzen en influisteren dat we het mysterie beter glimlachend kunnen omarmen?’ (blz. 81).
De roman van Koubaa blijft al even onvatbaar en mysterieus als het schilderij. De vertellende ik-figuur leeft in een omgeving die aan de ene kant erg Vlaams aandoet, maar evengoed naar het Oosten verwijst (personages dragen er bijvoorbeeld een kimono), terwijl de namen van een aantal personages, van Radek tot Krasjnek, Dmitri en Vanja, dan weer…Lees verder
Deze nieuwe roman van de Vlaamse fotograaf en auteur (1968) speelt zich aanvankelijk af in het schilderij 'Trickland' van de Vlaamse kunstenaar Michaël Borremans, waarop een groep vrouwen rondom een dorps miniatuurlandschap gebogen zit (gereproduceerd op het omslag). De ‘reuzen van Borremans’ keren vaak als veelbepalende spookfiguren terug in de kleine roman, evenals Borremans zelf als poppenspeler achter de schermen. De hoofdpersoon heeft een obsessie met het stiekem verplaatsen van objecten, wat mensen in verwarring brengt, maar ook ingrijpender gevolgen lijkt te hebben. Als hij besluit om naar ‘de stad’ te vertrekken (een decor dat bewust onscherp wordt gelaten), ontspoort het verhaal. Mensen en organisaties lijken zijn gave te ontdekken van het handmatig aanpassen van de wereld (vooral nog in Photoshop), en hij raakt verstrikt in verzetshaarden en moordzaken. De auteur zoekt de grenzen van realiteit en narratieve logica op, maar ondanks een totaal gebrek aan samenhang blijft in ie…Lees verder

Over Bart Koubaa

Bart Koubaa, schrijversnaam van Bart Van den Bossche (Eeklo, 28 februari 1968), is een Vlaams schrijver, dichter en zanger.

Bart van den Bossche studeerde film en fotografie en later Arabisch in Gent. Hij werd bekend als zanger en tekstschrijver van de Eeklose rockgroep Ze Noiz (1984-1993), die in 1988 Humo's Rock Rally won. Datzelfde jaar verscheen onder zijn eigen naam de dichtbundel In de wolken staat Icarus.

Van den Bossche stelde zijn pseudoniem samen door de familienaam van zijn vrouw aan te nemen. Hij debuteerde als romanschrijver onder deze naam in 2000 met Vuur. Dit boek kreeg de Debuutprijs van 2001. Tijdens de Literaire Lente van 2002 deelde Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux er 20.000 exemplaren van uit aan treinreizigers. In de periode 2012-2015 was hij redactielid van het literair tijdschrift De Revisor. Inmiddels is hij zanger van de band Buckey Down.

Bibliografie